Landbouw+Drenthe+ontevreden+over+stikstofregels
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Landbouw Drenthe ontevreden over stikstofregels

LTO Noord, FDF en DAJK zijn ontevreden over de nieuwe stikstofbeleidsregels van provincie Drenthe. Volgens de landbouwpartijen trekt de overheid met de regels een streep door talloze boerenbedrijven, de banen en de economische bedrijvigheid die deze bedrijven opleveren.

De partijen stellen dat de nieuwe regels nog steeds juridisch onhoudbaar en in de praktijk onwerkbaar zijn. Bovendien vormen de beleidsregels voor een groot aantal aan stikstofgerelateerde belemmeringen voor de landbouw, geen oplossing, geven zij aan.

LTO Noord, FDF en DAJK merken op dat er in de beleidsregels elementen zitten die er voor zorgen dat het adagium 'vergund is vergund' niet gerespecteerd wordt. 'Dit speelt in relatie tot de 30 procent korting bij extern en intern salderen waar de niet benutte ruimte in de vergunning kan vervallen.' Daarnaast geeft het landbouwcollectief aan dat de koppeling tussen dier- en productierechten bij extern salderen nog niet is verdwenen uit de beleidsregels.

'Ook zorgen de beleidsregels er niet voor dat problemen voor bedrijven met een PAS-melding of bedrijven zonder vergunning worden opgelost. Dat geldt ook voor de situatie rond beweiden en bemesten. Aangezien al deze problemen door de overheid zijn veroorzaakt, is het aan deze partij om deze problemen eerst op te lossen alvorens zij komen met slecht doordachte schijnoplossingen en onwerkbare regels, die de stikstof impasse absoluut niet gaan oplossen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 11°
  90 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
Meer weer