Bewaarkool+laat+zich+machinaal+oogsten
Nieuws
© Niels van der Boom

Bewaarkool laat zich machinaal oogsten

Boelens Akkerbouw & Groenteteelt uit Biddinghuizen oogstte deze week machinaal de laatste rode kool voor de bewaring.

Voor de mechanische oogst van rode kool op het Flevolandse bedrijf werd een machine op maat gebouwd door fabrikant Asa-Lift en mechanisatiebedrijf Weevers in Swifterbant. De drie partijen stopten meer dan een jaar denk- en constructiewerk in de machine.

'Doordat de machine later klaar was, zijn we nu nog aan het oogsten. Normaal hopen we half november klaar te zijn', legt Richard Boelens uit. 'Na een extreem seizoen hebben we een lijstje met verbeterpunten samengesteld, die Weevers komende winter gaat aanpakken. Het zijn details, want het concept werkt zoals we vooraf hadden bedacht.'

Meer capaciteit

Voorheen werd de kool gesneden door elf personen en een oogstband. Nu zijn nog vijf personen vereist. 'Goed personeel vinden, zien we als grootste knelpunt voor de toekomst', zegt Boelens. 'Daarnaast ligt de capaciteit hoger. Handmatig oogstten we maximaal 80 kisten per dag. De Asa-Lift doet er nu 100. Als we met twee kistenwagens rijden, en geen wachttijd meer hebben, gaat dit omhoog. Op een lange dag doe je dan 200 kisten, denken we.'

Asa-Lift bouwde een unieke bek en opvoerband, die twee rijen oogst. Productkwaliteit voor lange bewaring is cruciaal. De kistenwagens, met afzonderlijke kanteljukken en aansturing van de banden, construeerde Weevers. De kolen worden tot onderin de kist afgelegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 6°
  65 %
 • Zondag
  16° / 12°
  70 %
 • Maandag
  18° / 12°
  40 %
Meer weer