De Boer oogst dit jaar kleinere kolen

De kooloogst bij De Boer in het Noord-Hollandse Veld is in volle gang. Er is volop beregend om de witte- en rodekool aan het groeien te houden. Toch ziet Ad de Boer lichtere kolen binnenkomen.

Nog meer beregenen, is volgens hem geen optie. 'De groei is zo traag, er groeit zo weinig bij. We kunnen niet langer wachten, de kalender gaat ook door. We willen wel rond half november de laatste kolen binnenhalen en dat wordt nog een hele klus.'

Er staan ongeveer 50.000 koolplanten op een hectare, geeft De Boer aan. 'Normaal zitten er heel wat kooltjes tussen van twee kilo, maar nu niet veel.' De haspels hebben deze zomer volop gedraaid. 'Ons bouwplan is 130 hectare kool 60 hectare aardappels en 40 hectare tulpen. Dat doen we met drie haspels. Die hebben allemaal duizend draaiuren gemaakt. Dat is wel heel extreem, dit hebben we nooit meegemaakt.'

Trips

Al het hele seizoen heeft De Boer last van trips. 'Dat is een grote ramp voor de koolteelt. Als deze trend doorzet, zou ik niet weten hoe we dit moeten tackelen. Er is een aantal keer bestrijding voor uitgevoerd en het resultaat is minimaal. We zijn dit jaar niet vrij van trips.'

Verwerking van witte kool
Verwerking van witte kool © Johan Wissink

Terwijl op het land de rodekolen worden geoogst, worden binnen de wittekolen klaargemaakt voor de snijderij. Deze rode kolen gaan naar de retail. Andere rassen worden langer bewaard. 'De langste bewaren we tot 1 augustus. Die moeten we wel in oktober oogsten, want dan is de kwaliteit voor de bewaring het best.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer