Omzet+Plantion+weer+boven+100+miljoen+euro
Nieuws
© VidiPhoto

Omzet Plantion weer boven 100 miljoen euro

Bloemenveiling Plantion verwacht dat de omzet in 2019 weer boven 100 miljoen euro uitkomt.

De veiling in Ede voorziet dat de klokverkoop dit jaar met 1,9 procent daalt naar 46 miljoen euro. De weersomstandigheden in 2019, het wisselende voorjaar en de hitte in de zomer, waren de oorzaak van de teruggang, legt de woordvoerder van Plantion uit. ‘In de tweede helft van het jaar herstelde de klokomzet zich weer.’

De bemiddeling stijgt naar een waarde van 52 miljoen euro en de verkoop van het Groencentrum van Plantion gaat omhoog naar 2,1 miljoen euro. De digitale afzet is goed voor 1,1 miljoen euro, waardoor de totale omzet uitkomt op 101,2 miljoen euro, een verhoging van 2,3 procent ten opzichte van 2018. Van deze totale verkoop kwam 47 procent van snijbloemen, 29 procent van potplanten en 24 procent van tuinplanten.

Lichte stijging in 2020

Plantion begroot voor 2020 een omzet van 101,9 miljoen euro. De klokverkoop groeit volgend jaar naar 47,4 miljoen euro, volgens de woordvoerder. ‘Schouwen zal verder worden uitgerold, waardoor het mogelijk is om nagenoeg alle producten van een realtime-foto te voorzien.’

De bemiddelingsomzet zal hierdoor licht dalen naar 51 miljoen euro, mede doordat Plantion niet zeker weet of een grote productstroom nog langer via de veiling in Ede zal worden afgerekend in 2020.

Vervangingsaankopen achter de rug

Ook het Groencentrum verkoopt in 2020 minder. ‘De vervangingsaankopen die zijn gedaan vanwege de droogte in 2018 zijn inmiddels achter de rug’, legt de woordvoerder uit. Voor de digitale afzet voorziet Plantion een toename van 36 procent naar 1,5 miljoen euro.

Voor 2013 behaalde Plantion ook omzetten die boven de grens van 100 miljoen euro uitkwamen. Een conflict met FloraHolland over het verlenen van wederzijdse ontheffingen aan leden om producten via de andere veiling af te zetten en het faillissement van een grote koper deden daarna de verkoop onder deze grens zakken. In 2017 lag de omzet ook even boven 100 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer