LTO+vraagt+leden+naar+vervolgstappen+stikstofcrisis
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO vraagt leden naar vervolgstappen stikstofcrisis

LTO Nederland gaat haar leden raadplegen over de te nemen vervolgstappen in de stikstofkwestie. Dat moet gebeuren zodra er duidelijkheid is over de maatregelen en het voorgenomen stikstofbeleid. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

De Spoedwet Aanpak Stikstof is woensdag in de Tweede Kamer behandeld en de herziene beleidsregels voor de provincies zijn bekendgemaakt. Binnenkort volgt het vervolgadvies van de commissie-Remkes voor bemesten en beweiden. Als ook duidelijkheid is over deze maatregelen en het voorgenomen stikstofbeleid, gaat LTO Nederland haar leden voor de enquête benaderen.

'De mening van onze leden is belangrijk bij de bepaling van onze inzet in de stikstofcrisis', zegt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. 'De minister kan de frustratie van de boeren niet naast zich neerleggen. Er is sprake van een vertrouwenscrisis. De boeren voelen zich genegeerd en miskend.'

Boeren onderdeel oplossing

Calon wil samen met de leden het vervolgtraject bepalen en zich inzetten voor een resultaat waarmee de boeren uit de voeten kunnen. 'Want dat is belangrijk. Boeren zijn onderdeel van de oplossing en willen dat ook blijven. Maar dan moeten ze wel worden gehoord.'


Het Landbouw Collectief, waar LTO Nederland deel van uitmaakt, riep woensdag landbouwminister Carola Schouten op om met concrete oplossingen te komen voor de stikstofcrisis. De vier gevoerde overleggen tussen een delegatie van het collectief en de bewindsvrouw en haar ambtenaren hebben nog niet tot concreet resultaat geleid.

Toezeggingen

De delegatie concludeerde dat er in deze gesprekken geen verdere toezeggingen zijn gedaan die de stikstofimpasse kunnen doorbreken. LTO Nederland heeft eind november samen met twaalf boerenorganisaties en protestgroepen een plan ontwikkeld om de minister handvatten en oplossingen voor de stikstofcrisis aan te reiken. LTO roept de minister op dit gezamenlijk plan van het Landbouw Collectief en haar achterban serieus te nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  17° / 13°
  70 %
Meer weer