Precisiemedicijnen+als+remedie+tegen+bruinrot
Nieuws
© Foto: Zhong Wei

Precisiemedicijnen als remedie tegen bruinrot

Een kas vol met tomaten die verwoest zijn door bruinrot. Tot op heden is er geen remedie beschikbaar. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben mogelijk een oplossing.

Een nieuwe technologie om de ziekteverwekker van de verwoestende plantenziekte bruinrot selectief te vernietigen zonder bijwerkingen voor andere nuttige micro-organismen. Dat is wat onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben ontwikkeld in samenwerking met collega's van de Britse Universiteit van York en de Chinese Nanjing Agricultural University.

Bruinrot wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia solanacearum, die verschillende planten infecteert, waaronder tomaten, aardappelen, bananen en rozen. De ziekte veroorzaakt enorme economische verliezen over de hele wereld en tot op heden is er geen bestrijdingsmethode beschikbaar.

‘De huidige bestrijding van plantenziekten is afhankelijk van agressieve chemicaliën. Deze behandelingen zijn echter uiterst schadelijk voor nuttige micro-organismen die van nature planten beschermen. Het resultaat is dat fumigatie slechts een korte verlichting biedt, maar dat ziekte-uitbraken na elke behandeling erger worden’, legt Alexandre Jousset van de Universiteit Utrecht uit.

Precisiemedicijn

‘Hier ontwikkelden we een nieuwe aanpak met behulp van bacteriofagen: speciale virussen die alleen pathogene bacteriën opeten. Dit precisiemedicijn is volledig natuurlijk en zeer efficiënt’, vertelt Jousset.

Deze nieuwe technologie biedt een langdurige bescherming door de ziekteverwekker te vernietigen en tegelijkertijd het bodemleven te laten herstellen. Zelfs als ziekteverwekkers de behandelingen overleven, zijn ze zo verzwakt dat ze niet meer kunnen concurreren met natuurlijke microben en ten dode zijn opgeschreven.

De onderzoekers publiceerden de nieuwe technologie op 2 december 2019 in Nature Biotechnology.

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer