Acacia Water wil draaiboek ondergrondse wateropslag

Directeur Jouke Velstra van Acacia Water heeft op Texel en het vasteland al veel kennis en ervaring opgedaan met veldproeven voor de ondergrondse opslag van water, onder meer met het project 'Spaarwater'. Die uitkomsten stemmen optimistisch en vragen om een vervolg op grotere schaal.

Acacia+Water+wil+draaiboek+ondergrondse+wateropslag
© Richard Heerschap

Wat is het belang van dit onderzoek?

'Texel heeft zelf geen wateraanvoer en is dus afhankelijk van regenwater. De verzilting neemt toe, net als lange periodes van droogte. Om voor de lange termijn de landbouw op het eiland te waarborgen, is actie geboden. Het mooi is dat er op Texel in de wintermaanden een overschot is aan water. Daar liggen dus kansen.'

Om voor de lange termijn de landbouw op het eiland te waarborgen, is actie geboden

Jouke Velstra, directeur Acacia Water


Waarom wordt het onderzoek breder getrokken dan Texel?

'Dit probleem speelt niet alleen op het eiland. De rest van Nederland heeft er ook mee te maken, al is het daar meestal minder merkbaar, omdat er nog water kan worden aangevoerd. Op Texel is het contrast groter. Daar zijn de effecten een-op-een waarneembaar.

'Daarnaast willen de boeren rond het Lauwersmeer ook proeven doen met ondergrondse opslag van water. Een andere situatie, maar er zit ook overlap tussen die onderzoeken. Het is goed die kennis uit te wisselen.'

Wat is het verschil met het project 'Spaarwater'?

'Het project 'Spaarwater' toonde aan dat de techniek werkt om als bedrijf zelfvoorzienend te zijn qua zoetwater. Dat was een succes. Iemand maakte de vergelijking: als je een huis hebt gebouwd, wil dat niet zeggen dat je ook een flat kunt bouwen. Nu willen we kijken of we op een reële bedrijfsschaal de kosten behapbaar kunnen houden, zodat het betaalbaar kan worden uitgerold over het eiland.'

Waarom is voor die schaal gekozen?

'Op Texel gaan we voor twee veldproeven met meerdere bedrijven. We kijken naar de techniek, zoals: waar en hoe kunnen de pompen en bronnen het beste worden geplaatst voor een optimale zoetwaterbel? Maar ook organisatorisch: hoe wordt onderling besloten wie, wanneer, hoeveel water krijgt? Lukt dat in een soort watercoöperatie? Ook daarmee gaan we proefdraaien.'

Dat klinkt behoorlijk vernieuwend.

'Dit onderzoek gaat inderdaad verder dan alleen de techniek. Zo kijken we ook hoe het systeem het beste kan worden gefinancierd. Daarom is het mooi dat er ook een bank is aangesloten bij dit initiatief. We streven naar een draaiboek dat ondernemers straks in staat stelt om met collega's een vergelijkbare ondergrondse wateropslag aan te leggen, waarbij het systeem zichzelf uiteindelijk weer terugverdient.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer