Negen+nieuwe+rassen+voor+suikerbietenteelt
Nieuws
© Han Reindsen

Negen nieuwe rassen voor suikerbietenteelt

Op de aanbevelende rassenlijst zijn voor de teelt van suikerbieten in 2020 negen nieuwe rassen opgenomen. Dat meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR).

Van de nieuwe rassen zijn er drie van KWS, twee van SESVanderHave en vier afkomstig uit het veredelingsprogramma van Betaseed. Aan de groep met rassen met alleen rhizomanieresistentie zijn maar liefst zes nieuwe rassen toegevoegd.


Dit betreffen de BTS-rassen: 2165N, 2510N, 1195 en 1375 en verder Queena KWS en Balder. BTS 2165N en BTS 2510N geven van deze rassen de hoogste financiële opbrengst. BTS 2165N heeft bovendien een sterke aanvullende resistentie tegen de AYPR-variant van rhizomanie.

Hoge financiële opbrengst

In het segment met resistentie tegen rhizoctonia zijn Annemonika KWS en Edonia KWS de nieuwe rassen. Beide rassen lijken goed bestand tegen cercospora. Edonia scoort een financiële opbrengst van 103 en heeft bovendien een aanvullende rhizomanieresistentie en doet het goed op gronden met een aaltjesbesmetting. Bij de rassen met een resistentie tegen bietencysteaaltjes is Maroon het enige nieuwe ras. Dit ras valt op vanwege de goede bladgezondheid en het relatief hoge suikergehalte.

Weer

  • Maandag
    23° / 8°
    10 %
  • Dinsdag
    19° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    18° / 14°
    50 %
Meer weer