Rabobank wil marktpositie in Agri verder uitbouwen

Rabobank liet er bij de presentatie van haar halfjaarcijfers deze week geen misverstand over bestaan. Nederlands grootste financier van de land- en tuinbouwsector handhaaft zijn groeiambities in de food- en agrisector, zowel op Hollandse bodem als internationaal.

Rabobank+wil+marktpositie+in+Agri+verder+uitbouwen
© Nieuwe Oogst

Of zoals bestuursvoorzitter Wiebe Draijer (foto) het op de persconferentie verwoordde: ‘Onze focus op kernactiviteiten creëert ruimte voor groei.’ Rabobank verkocht eerder dit voorjaar haar Amerikaanse dochter Rabobank National Association (RNA).

'Deze deal was onderdeel van een strategische herschikking, waarbij de Amerikaanse activiteiten van Rabobank, vooral gericht op de landbouw, worden vereenvoudigd en versterkt', aldus Draijer. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar; zo’n 1,9 miljard euro.

© Rabobank

Grootste landbouwmarkt

Door de agri-activiteiten van RNA in te brengen in Rabo AgriFinance, is Rabobank inmiddels de op drie na grootste financier van agribusiness geworden in Noord-Amerika. En dat op de grootste landbouwmarkt ter wereld.

‘Dit creëert een sterke basis voor verdere uitbouw van onze marktpositie’, aldus CFO Bas Brouwers bij de halfjaarpresentatie, waar verder te horen was dat de bank 1,2 miljard euro nettowinst over eerste halfjaar van 2019 heeft geboekt.

Afbouw

Door de verkoop van een aantal internationale niet-kernactiviteiten - waaronder RNA - en het Ierse ACC loan portfolio is verdere invulling gegeven aan de nagestreefde balansoptimalisatie bij de bank. Ook bouwt Rabo haar retailactiviteiten in Indonesië verder af, om diezelfde reden.

In lijn met de food & agri-strategie steeg in het eerste halfjaar de kredietverlening (gecorrigeerd voor de verkoop van RNA, red.) aan internationale klanten met 5 miljard euro.

De Lage Landen

Ook leasingdochter De Lage Landen (DLL) droeg positief bij aan deze groei. Daarnaast lieten de toevertrouwde middelen - zoals spaartegoeden - (eveneens gecorrigeerd voor de verkoop van RNA, red.) een stijging zien van 12 miljard euro.

De totale wereldwijde kredietverlening van de Rabobank Groep is op dit moment 416 miljard euro. Daarvan is 105 miljard euro verstrekt aan de food & agrisector (+2 procent), waarvan 38 miljard euro binnen Nederland.

Onbetwist

Op dit moment bestaat 63 procent van de kredietportefeuille van Wholesale, rural & retail uit food & agri. Het aandeel food & agri in de leaseportefeuille De Lage Landen steeg naar 13,5 miljard euro. Hiermee maakt food & agri 39 procent deel uit van de totale leaseportefeuille van DLL.

Bottomline: de Rabobank is met een ongekend marktaandeel van 85 procent in de food & agri in Nederland nog steeds de onbetwiste marktleider in de sector. En de bank wil meer. Draijer: 'Wij zijn nieuwe proposities aan het verkennen aan de groeikant van de bank om invulling te geven aan kernactiviteiten als verduurzaming en bijdragen aan voedselketens.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer