Timmermans+verhoord+over+klimaat+en+boeren
Nieuws
© Europese Unie

Timmermans verhoord over klimaat en boeren

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie wordt dinsdagavond ondervraagd door het Europarlement. Dat wil meer weten over zijn plannen om klimaatverandering aan te pakken. Boeren vormen daarin een factor van belang, schreef hij eerder.

In schriftelijke antwoorden op parlementsvragen over de klimaatplannen schreef Timmermans onlangs dat alle sectoren hun steentje zullen moeten bijdragen aan het milieu, maar dat de agrarische sector daarin een 'cruciale' rol te vervullen heeft. Hij lichtte dit streven nog niet nader toe.

Dat doet hij dinsdag vanaf 18.30 uur in zijn 'ondervraging' wel. Leden van de milieu-, industrie- en transportcommissies voelen de EU-politicus uur aan de tand over onder meer de 'Europese Green Deal' die hij in de eerste honderd dagen van zijn mandaat tot stand moet brengen.

Klimaatactie

Als tweede man binnen de Europese Commissie is Timmermans vanaf 1 november verantwoordelijk voor klimaatactie. Hij vervult deze taak als eerste uitvoerende vicevoorzitter van de Europese Commissie onder de nieuwbakken voorzitter Ursula von der Leyen.

Timmermans krijgt vragen over de 'Europese Green Deal' die hij in de eerste honderd dagen van zijn mandaat tot stand moet brengen

Naast Timmermans bevraagt het parlement dinsdag de twee andere beoogde eerste vicevoorzitters: Margrethe Vestager, met de portefeuille Mededinging en Digitale Agenda en Valdis Dombrovskis, verantwoordelijk voor Economie.

Landbouw

De meeste andere kandidaten werden afgelopen weken al gehoord. De Poolse kandidaat-commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski slaagde dinsdagmiddag voor zijn 'herexamen', na een eerder zwak optreden, waarin hij vooral aangaf dat er 'te spreken viel' over alle landbouwvoorstellen.

De Pool moest zijn plannen voor het Europese landbouwbeleid in een tweede ronde nader toelichten om nog kans te maken op de Brusselse topfunctie. Dat lukte hem wonderwel.

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer