Glastuinbouw+Nederland+ontkent+ontduiking+ETS
Nieuws
© Thierry Schut

Glastuinbouw Nederland ontkent ontduiking ETS

Glastuinbouw Nederland ontkent dat Nederlandse glastuinbouwbedrijven zich hebben onttrokken aan het Europese emissiehandelssysteem ETS. NRC meldt vrijdag dat heffingen met behulp van de overheid zijn ontweken.

Met ETS worden grote vervuilende bedrijven – met een vermogen boven de 20 megawatt - aangeslagen voor hun CO2-uitstoot. In Nederland valt een 'beperkt aantal' glastuinbouwbedrijven onder deze regeling. Volgens NRC waren dat er meer dan honderd, maar zijn er nu nog vijftien glastuinders ETS-plichtig.

Deze daling zou te danken zijn aan de opsplitsing van grote bedrijven en ze konden een deel van hun vermogen aanmerken als 'reserve'. De overheid heeft dit destijds toegestaan.

Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland verwerpt de beschuldigingen. 'Bedrijven handelen volkomen legaal en conform gemaakte wet- en regelgeving uit 2012.' Het stoort hem dat de op verzoek aangeleverde schriftelijke reactie van de ondernemersorganisatie niet is verwerkt. 'Het artikel in NRC van vrijdag 25 oktober suggereert in deze vorm dat de glastuinbouw ondeugdelijk heeft gehandeld; het tegendeel is waar.'

Klimaatdoelen

De krant meldt dat de glastuinbouw de klimaatdoelen die voor 2020 zijn afgesproken, niet haalt. De daling van de CO2-uitstoot in de sector zou bovendien stagneren. Volgens Glastuinbouw Nederland is de mogelijk hogere CO2-emissie dit jaar het gevolg van ontwikkelingen die buiten de invloed van de tuinders liggen. Zo is onder meer het sectorareaal harder gegroeid dan voorzien.

'Gecorrigeerd voor de onvoorziene factoren ligt de glastuinbouwsector nog altijd op koers om het doel voor 2020 te halen. Dat zijn ook de redenen dat wij achter de doelstellingen van het Klimaatakkoord staan', benadrukt Van der Tak.

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer