Zorgen+om+suiker+in+Mercosur%2Ddeal
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Zorgen om suiker in Mercosur-deal

Het akkoord tussen de EU en de Mercosur-landen kan verstrekkende gevolgen hebben voor Europese suikersector, waarschuwt Cosun-voorzitter Dirk de Lugt.

'Er komt naar verwachting een serieuze hoeveelheid Braziliaans suiker heffingsvrij op de Europese markt. Dat zal effect hebben op de ontwikkeling van de suikerindustrie in Europa en kan funest zijn voor met name een aantal kleinere suikerfabrieken', voorspelt De Lugt.

Nu nog geldt voor suiker uit Brazilië een heffingstarief in Europa van 98 euro per ton. De Lugt schat dat jaarlijks, afhankelijk van het aanbod en de marktsituatie, 5.000 tot 15.000 ton suiker vanuit het Zuid-Amerikaanse land naar de EU wordt geïmporteerd.

Voorbereiden

Het is volgens de Cosun-voorzitter goed mogelijk dat, na het akkoord met de Mercosur-landen, tot zo'n 180.000 ton suiker vanuit Brazilië tegen een nultarief op de Europese markt terechtkomt. De Lugt wijst erop dat dit volume stapsgewijs in de periode van 2023 tot en met 2028 zou moeten worden bereikt. 'Het is niet zo dat we ineens worden geconfronteerd met grote hoeveelheden goedkoop importsuiker. We kunnen ons daar de komende vijf jaar wel op voorbereiden.'

Marktanalist Fred Klein van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelt dat met de Zuid-Amerikaanse landen op hoofdlijnen een akkoord bereikt is. 'De technische onderhandelingen op sectorniveau moeten nog plaatsvinden. Maar vanuit het agrarisch perspectief, en dus ook voor de suikersector, zijn de vooruitzichten voor deze deal veel minder positief dan voor de grotere industriële sectoren.'

Soort handjeklap

Klein verwacht dat, op basis van een soort handjeklap, uiteindelijk de quota voor de import van diverse producten met bijbehorende importtarieven worden vastgesteld. 'Maar als het werkelijk gaat om een volume van 100.000 tot 150.000 ton suiker die met geringe heffing extra op de markt komt, dan is de impact daarvan groot.'

De Lugt meldt dat de Europese suikersector zich sterk maakt voor gunstige voorwaarden in het akkoord. Telersorganisaties Cibe en CEFS pleiten in Brussel namens de suikerindustrie voor importheffingen die recht doen aan eerlijke concurrentieverhoudingen.

'Let wel, wij zijn niet tegen vrije handel. Maar het kan niet zo zijn dat vanuit Europa het beleid gericht is op verregaande verduurzaming, en dat vervolgens de deur wijd open staat voor suiker waarvoor de productie-eisen veel lager zijn. Juist voor dat ongelijke speelveld vragen wij aandacht in de vervolgonderhandelingen over dit akkoord.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  15° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer