Deadline+1+april+lijkt+niet+meer+heilig+voor+provinciebestuur
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Deadline 1 april lijkt niet meer heilig voor provinciebestuur

Milieugedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) sluit niet langer uit dat de deadline voor vergunningsaanvragen, 1 april 2020, alsnog van tafel gaat. Dat blijkt tijdens het begrotingsdebat van de provincie Noord-Brabant.

'Ik zeg niet dat het gebeurt, maar we houden niet koste wat kost aan deadlines vast als zorgvuldigheid in het geding komt', lichtte Grashoff zijn voorzichtige toenadering naar de Brabantse veehouderijsector toe. De gedeputeerde gaat naar eigen zeggen op 13 december de invloed en impact van landelijk en provinciaal beleid met elkaar in lijn brengen.

De druk op de Brabantse coalitie om de bewuste deadline zo snel mogelijk van tafel te halen, werd al aan het begin van de Statenvergadering opgevoerd door de CDA-fractie en de oppositiepartijen. Coalitiepartij CDA kondigde een motie aan om de deadline van 1 april 2020 nog voor het einde van dit jaar te schrappen voor alle veehouderijen.

CDA in dubio

De begrotingsvergadering is op dit moment geschorst en duurt waarschijnlijk tot ver na middernacht. Het is nu nog niet duidelijk of de motie van het CDA het haalt of dat de overige coalitiepartijen de rijen gesloten houden en pas op 13 december meer openheid hierover willen geven.

We houden niet koste wat kost vast aan deadlines als zorgvuldigheid in het geding komt

Rik Grashoff, milieugedeputeerde provincie Noord-Brabant

De twee CDA-gedeputeerden, Marianne van der Sloot en Renze Bergsma, staan volgens Grashoff nog steeds achter de lijn van de coalitie. De vraag is dus hoe hard de CDA-fractie zich in het vervolg van dit debat opstelt en of ze er eventueel een coalitiebreuk voor over heeft om nu al duidelijkheid af te dwingen.

Realiteitszin

ZLTO-voorzitter Wim Bens reageert voorzichtig positief. 'De beleidskeuzes die in juli 2017 zijn gemaakt, lijken ingehaald door de actualiteit en de realiteitszin lijkt terug te keren in het provinciehuis. Het is belangrijk dat coalitiepartij CDA vasthoudt aan uitstel en andere coalitiepartners ook tot dat inzicht komen. De maatregelen zijn onrealistisch en zorgen voor ongelijke behandeling van boeren in Nederland.'

ZLTO zal er volgens de voorzitter op 13 december sowieso weer zijn om samen met boeren haar stem te laten horen. Bens: 'Intussen tikt de tijd wel door. Maar het is nog niet te laat. De deadlines van 1 april 2020 en 1 januari 2022 moeten van tafel in het belang van Brabantse gezinnen en de Brabantse economie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
Meer weer