OM+onderzoekt+oproep+Farmers+Defence+Force
Nieuws
© DIRK HOL

OM onderzoekt oproep Farmers Defence Force

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een poll op de Facebookpagina van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Daarin stelt FDF de vraag of CDA-Statenleden in Noord-Brabant persoonlijk moeten worden aangepakt.

FDF houdt de Statenleden verantwoordelijk voor wat sinds vrijdag 'het verraad van 25 oktober' wordt genoemd. Die dag besloot provincie Noord-Brabant dat nieuwe regelgeving voor de aanpak van stikstof niet wordt uitgesteld. Dit ondanks het protest van boeren buiten het provinciehuis. Het OM onderzoekt nu of de vraagstelling op de Facebook-pagina van FDF strafbaar is. De leden van de CDA-fractie voelen zich daardoor bedreigd.

Tanja van de Ven-Vogels, lid van de CDA-fractie in Provinciale Staten, twitterde een reactie. 'Het moet niet gekker worden! Persoonlijke bedreigingen. De politieke arena is een slangenkuil. Vanuit oppositie is het makkelijk roepen hoe het moet. Goed werk heeft tijd nodig. FDF kom maar op. Ik ben niet bang! Ik blijf vechten voor onze sector en ben altijd bereid voor een gesprek.'

Rechtstaat en democratie

Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de oproep van FDF. '75 jaar geleden kregen wij vrijheid, rechtsstaat en democratie terug. Vandaag herdenk ik mee in Bergen op Zoom en Tilburg. Nu wordt openlijk gedreigd met geweld. Dat wijs ik categorisch af. Daarvoor is geen ruimte in Brabant en Nederland.'

Voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force ontkent in het Eindhovens Dagblad ten stelligste dat hij in de poll oproept tot geweld. Hij denkt zelf aan ludieke acties. 'We kunnen zomaar met duizend trekkers de straat in komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer