Tomaten%2D+en+paprikateler+AC+Hartman+Sexbierum+failliet
Nieuws
© Willem Dijkema

Tomaten- en paprikateler AC Hartman Sexbierum failliet

Tomaten- en paprikateler AC Hartman in Sexbierum is vrijdag failliet verklaard. Ruim zeventig werknemers in vaste dienst verliezen daarmee hun baan, geeft CNV Vakmensen aan.

Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen hoopt op 'een goede overnamekandidaat, eentje zonder lijken in de kast, dát zou mooi zijn'. Hij wijst daarmee op de prima positie die de biologische teler heeft. Een grote afnemer als Albert Heijn is bijvoorbeeld een solide basis.

En met de lijken in de kast doelt hij op de ondermijnende invloeden van de Belgische moedermaatschappij TFFG. 'Toch niet zo solide', concludeert De Bruine na een tumultueus jaar waarin AC Hartman verkeerde.

Goede samenwerking

'Begin dit jaar wisten we als vakbond en werkgever in goede samenwerking nog een forse reorganisatie bij Hartman om te zetten in eentje van geringere omvang', zegt De Bruine.

'Met daarbij een forse investering in opleiding en omscholing. Maar voor de zomervakantie bleek de balans bij de Belgische moedermaatschappij The Fruit Farm Group (sinds 2017) ineens zware verliezen te kennen. Geruchten die er destijds waren, werden bezworen, maar hebben nu dan toch geleid tot de definitieve ondergang. TFFG heeft voor AC Hartman het faillissement aangevraagd.'

Doorstart

Het bedrijf gaf vrijdag volgens CNV Vakmensen aan dat meerdere belangstellenden zich hebben gemeld voor overname. 'Dat zou mooi zijn, omdat het bedrijf dat verdient. Maar dan moet ook worden voorkomen dat de werknemers met lege handen blijven zitten. Zo'n doorstart moet voor hen dan toch ook rimpelloos gaan.'

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer