%27Rat+in+de+val%27+meldt+de+telefoon
Nieuws
© Lé Giesen

'Rat in de val' meldt de telefoon

De rattenval stuurt een sms naar de telefoon als er een beest in de val zit. Berry van Bergen van X-it Ongediertebestrijding in Horst plaatste bij een varkenshouder in de buurt een klem die daarvoor zorgt .

Op het moment dat de klem dichtklapt, verstuurt de klem via een sim-kaart een melding. 'Ook wanneer de rat niet is gevangen, is het toch goed om er naar toe te gaan. De klem spant zich vanzelf', glimlacht Van Bergen.

De klem is met 80 tot 100 euro nog aan de prijzige kant. Een goedkopere variant die via wifi werkt, kost rond de 50 euro.

Van Bergen denkt dat dergelijke systemen toekomst hebben. 'Voordeel is dat je de rat direct hebt. Bij een chemische bestrijding moet de rat vaker terugkomen om het te eten.'

Indicatie aantal ratten

De klem is een goede indicator van de rattendruk: 'Tegenwoordig moet je eerst via klemmen de aanwezigheid van ratten aantonen. Vervolgens moet onder meer een behandelplan en een risico-inventarisatie worden gemaakt, voordat chemische middelen kunnen worden ingezet', vervolgt de ongediertebestrijder.

Vooral in Noord-Limburg is een goede monitoring belangrijk. Daar komen veel zwarte ratten voor. 'Die willen naar binnen. Wanneer je de eerste ratten op stal ziet, ben je al te laat. Dan zijn er veel, ratten hebben vaak al jongen en zijn gewend aan het voer voor de staldieren. Ze pakken dan niet snel een ander voer zoals lokvoer.'

Een goede monitoring en snelle signalering zijn daarom belangrijk om de zwarte rat tijdig te pakken. Een klem met simkaart is dan een prima optie', aldus Van Bergen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer