Experiment%3A+afvalwater+aardbeienteelt+hergebruikt
Nieuws
© Twan Wiermans

Experiment: afvalwater aardbeienteelt hergebruikt

Aardbeienteler Peter van der Avoid uit Bavel is begonnen met het schoonmaken en hergebruiken van afvalwater.

Van der Avoid wil daarmee vooruitlopen op wetgeving die in 2028 ingaat. Vanaf dan mag er niets meer op het riool worden geloosd. De Brabantse teler wil al per 1 januari aanstaande aan deze eis voldoen. 'Waarom? Omdat ik denk dat dit de manier is waarop we in de toekomst ons voedsel moeten produceren', citeert AD hem.

90 procent minder water

Het hergebruik van het water levert Van der Avoid diverse voordelen op, vertelt Van der Avoid aan de krant. Los van minder watergebruik komen er met deze werkwijze ook minder meststoffen en bestrijdingsmiddelen in het riool terecht. Deskundige Dieter Baets zegt dat het watergebruik met 90 procent kan worden verminderd.

Ook wordt met deze manier van werken voorkomen dat er schimmels op de aardbeien terechtkomen, voegt Baets toe. Rob Schrauwen, projectleider bij ZLTO, zegt in het verhaal dat alles wordt hergebruikt. 'Meststoffen die al zijn gebruikt, kunnen we hergebruiken door het gefilterde water op de planten te spuiten. En dat heeft weer als voordeel dat er minder voedingsmiddelen hoeven te worden gebruikt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 12°
  60 %
Meer weer