Onderzoek+naar+combinatie+aardwarmte%2C+slateelt+en+viskweek
Nieuws
© Freddy Schinkel

Onderzoek naar combinatie aardwarmte, slateelt en viskweek

Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt samen met partners uit IJsland, Slovenië en Nederland de mogelijkheid of met aardwarmte niet alleen kassen kunnen worden verwarmd, maar ook vissen worden gekweekt.

De WUR heeft voor de combinatie van geothermie, glastuinbouw en aquacultuur een energiemodel ontwikkeld. Voor dit model is in het onderzoekscentrum in Bleiswijk begin dit jaar een viskweeksysteem geplaatst, een recirculating aquaculture system.

De grootste tanks in dit systeem bevatten ongeveer 10.000 liter water met daarin duizenden vissen. Er worden data verzameld van onder meer de waterkwaliteit, temperatuur, het waterverbruik en de CO2 die door de vissen wordt geproduceerd. Hiermee willen de onderzoekers de teelt van sla op water verbeteren.

Warmteoverschot

Voor de kweek van vissen is jaarrond een constante watertemperatuur nodig. In de glastuinbouw zijn vraag en aanbod minder constant. Glastuinders verwarmen in de winter relatief veel en in de zomer niet. Teeltbedrijven met een aardwarmtebron hebben in de zomer een overschot dat ze kunnen gebruiken voor de visteelt.

Het onderzoek vindt plaats onder de noemer van Geofood. Ook algenproductie en voedselverwerkingsprocessen worden onder de loep genomen als potentiële toepassingen voor circulaire voedselsystemen die draaien op geothermie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
Meer weer