Gelijk+vol+gas+in+nieuw+politiek+jaar
Column
© Persbureau Noordoost

Gelijk vol gas in nieuw politiek jaar

Het reces is voorbij, het politieke jaar is weer begonnen en in het Europees Parlement betekent dit dat we nu echt van start kunnen gaan. Het is gelijk vol gas. Dat vind ik stiekem wel fijn, maar betekent helaas ook dat de landbouw niet in rustig vaarwater zit.

Het afschieten van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is de zoveelste tegenvaller. Ik heb daarover veel contact met mijn collega's in Nederland, onder andere om de beheerplannen en doelen van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden tegen het licht houden.

Verder wordt er in het Europees Parlement druk gesproken over hoe we de gevolgen van een eventuele no-dealbrexit het hoofd kunnen bieden. Zeker de Nederlandse landbouw kan hier hard door worden geraakt.

Op het moment van schrijven heeft de Britse premier Boris Johnson zijn meerderheid in het Lagerhuis verloren en heeft het Britse parlement de macht over de agenda gekregen, waardoor het een wetsvoorstel kan agenderen om een no-dealbrexit tegen te houden. Of dit ook zal lukken, is nu nog de vraag. Niemand kan in de brexit ontwikkelingen de toekomst voorspellen.

In elk geval zal ik me ervoor inzetten om de gevolgen van een mogelijke harde brexit zo klein mogelijk te houden

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

In elk geval zal ik me ervoor inzetten om de gevolgen van een mogelijke harde brexit zo klein mogelijk te houden. De Europese Commissie maakte al bekend 900 miljoen euro uit te willen trekken voor de gevolgen van een harde brexit. Daarbij worden Ierland, Nederland, België en Duitsland genoemd als de landen die het meest getroffen zouden zijn en dus op steun kunnen rekenen.

Daarnaast is de discussie in het Europees Parlement over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) weer volop begonnen. Ik ben blij dat ik weer een van de onderhandelaars ben namens het Europees Parlement. Opnieuw is mijn inzet om te werken aan een doelgericht landbouwbeleid.

Belangrijke thema's zijn voor mij hoe we innovatie kunnen stimuleren in plaats van afremmen en hoe we de landbouwsector kunnen helpen om duurzame stappen te zetten zonder vanuit Brussel precies voor te schrijven hoe dit zou moeten gebeuren.

Een mogelijke nieuwe factor in de onderhandelingen is het informele handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen. Ook al moeten de nationale parlementen en het Europees Parlement hier nog over stemmen en is het nog de vraag of het akkoord wordt goedgekeurd, de roep om een sterk landbouwbeleid is er wel luider op geworden. Kortom, er is genoeg te doen en ik ga aan de slag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer