Zeventig boeren voeren actie op Afsluitdijk

Zeventig boeren uit Noord-Holland en Friesland hebben vandaag actie gevoerd bij camping Het Wad op de Afsluitdijk. Ze protesteren tegen het stikstofbeleid van provincie Noord-Holland.

Het protest bestond uit een een ondertekening van een intentieovereenkomst om het Noord-Hollandse platteland toe te voegen aan provincie Fryslân. Provincie Fryslân trok twee weken geleden als eerste provincie de stikstofregels in na een demonstratie van boeren bij het provinciehuis in Leeuwarden. Noord-Hollandse boeren gingen naar het provinciehuis in Haarlem, maar het provinciebestuur hield vast aan het beleid.

Horrorbestuur

'De landelijke overheid heeft zelf een stikstofprobleem gecreëerd en wil dit over de rug van de boeren oplossen. Provincie Noord-Holland faciliteert dit en offert haar platteland op voor verkeer, industrie en Schiphol. Noord-Holland heeft een horrorbestuur', zegt melkveehouder Jack Rijlaarsdam uit Stompetoren namens de ongebonden boeren in Noord-Holland.

Volgens de melkveehouder ligt het probleem niet alleen bij stikstof, maar bij een combinatie van factoren als verzuring, verdroging, verbossing en verzoeting van natuurgebieden. 'Stikstofneerslag is dus een van de problemen, maar het grootste pijnpunt is niet adequaat beheer. Onze natuur is door mensenhanden gemaakt. Wil je precies deze natuur behouden, dan kan dit niet zonder sturend beheer', zegt Rijlaarsdam.

In gesprek

Komende week gaan tien boeren namens NAJK, LTO en NMV in gesprek met twee Noord-Hollandse gedeputeerden, landbouwgedeputeerde Jack van der Hoek (D66) en natuurgedeputeerde Esther Rommel (VVD). 'Wij zullen erop hameren dat we geen nieuwe knelgevallen in het stikstofbeleid willen. Het is een probleem van de overheid. Er moet beleid komen op basis van argumenten. We moeten met elkaar in gesprek. Want als de koppen steeds tegen elkaar aan gaan, gaan we elkaar niet vinden', stelt Rijlaarsdam.

De boeren begonnen deze week de petitie 'Noord-Holland wordt Friesland-West'. Deze petitie is al ruim 2.500 keer ondertekend. Tijdens de Statenvergadering van 11 november overhandigden ze de steunbetuigingen aan Arthur van Dijk, commissaris van de Koning van Noord-Holland. Volgens de ondernemers kan met 5.000 handtekeningen de afscheiding op de agenda van Provinciale Staten worden gezet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer