Glastuinbouw+ageert+tegen+tariefverhoging+opslag+energie
Nieuws
© Nieuwe Oogst Monique Jansen

Glastuinbouw ageert tegen tariefverhoging opslag energie

Glastuinbouw Nederland heeft de Tweede Kamer opgeroepen de tariefverhoging voor de Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) aan de kaak te stellen. De verhoging leidt tot extra kosten voor glastuinders.

De tariefverhoging staat in het wetsvoorstel Wijziging Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord. Voor de verbruiksschijf 10.000 tot 50.000 kilowattuur en die groter dan 10 miljoen kilowattuur wordt een tariefstijging van ongeveer 34 procent voorgesteld. De verbruiksschijf ertussen, die van 50.000 tot 10 miljoen kilowattuur, krijgt te maken met een toename van bijna 180 procent.

'In de verbruiksschijf met de stijging van 180 procent bevindt zich het grootste deel van de inkoop van elektriciteit in de glastuinbouwsector', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland. 'Deze bedrijven worden onevenredig geraakt. Dit was geen onderdeel van onze afspraken in het Klimaatakkoord. Ik voel me er dus ook op geen enkele manier aan gehouden.'

Averechts effect

Omschakeling van WKK-gebruik naar de inkoop van elektriciteit uit het net vormt een van de onderdelen van de energietransitie naar een klimaatneutrale glastuinbouwsector. 'Deze eenzijdige, grote kostprijsverhoging heeft een averechts effect en zal een stimulans tot gevolg hebben van WKK-toepassing in de glastuinbouw', voorziet Van der Tak.

'WKK is weliswaar een zeer milieu-efficiƫnte energietoepassing met een totaalrendement van meer dan 90 procent, maar is wel gebaseerd op fossiele energie. Wij pleiten dan ook voor een eerlijke verdeling van de ODE-tariefverhogingen in het wetsvoorstel. Daar is nu geen sprake van.'

Evenredig verdelen

Het voorstel van Glastuinbouw Nederland is om de tariefverhoging van de ODE procentueel evenredig te verdelen tussen alle verbruiksschijven. Daarnaast is een kenmerk van de energietransitie dat opwekking en gebruik van CO2-vrij opgewekte elektriciteit wenselijk is en wordt gestimuleerd. Een toenemende ODE-heffing op duurzaam opgewekte elektriciteit staat hier haaks op, vindt Glastuinbouw Nederland.

'Andersom zou een gedeeltelijke ODE-vrijstelling op inkoop van duurzaam opgewekte elektriciteit een stimulans zijn voor de verdere ontwikkeling. Als dat lukt, wil ik me ervoor hardmaken dat we als glastuinbouw massaal overstappen op de inkoop van CO2-vrije elektriciteit', zegt Van der Tak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer