Beter+Leven+stoomt+op+naar+kantine
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Beter Leven stoomt op naar kantine

De Dierenbescherming wil de verkoop van producten met een Beter Leven-keurmerk een boost geven met verkoop in kantines. Daarmee zet de de groei door. Al slaat het keurmerk in de zuivel nog niet echt aan.
Zuivel met een ster

Met een afzet van 38,3 miljoen dieren met minimaal één ster in 2019 vindt er een verdubbeling plaats ten opzichte van vijf jaar geleden, stelt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming. En hij ziet nog volop groeiruimte, met name bij de kipconcepten.

'Van alle kip in de supermarkten is 20 procent voorzien van minimaal één ster, de rest kan dus beter. Uit het rapport over vleeskuikenconcepten blijkt dat het Beter Leven-systeem beduidend beter is voor het dierenwelzijn. De sleutel ligt bij de consument. Uit onderzoek door bureau GFK blijkt dat 40 procent van de vleeskopers voorkeur geeft aan producten met een Beter Leven-Keurmerk, ook al zijn die producten duurder.'

Keurmerk goed bekend

Aan de bekendheid ligt het niet. 'Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de consumenten Beter kent. Daarmee streeft het andere keurmerken, zoals biologisch dik voorbij. Verder blijkt dat veel consumenten graag producten met het Beter Leven-keurmerk in de bedrijfskantine zien.'

Met die hint gaat de Dierenbescherming aan de slag. 'We voeren gesprekken met een groot foodservicebedrijf, begin november verwacht ik groen licht. Als één van de grotere bedrijven deze stap zet, zullen anderen volgen', denkt Dorland.

Het sterrensysteem voor zuivel staat nog in de kinderschoenen en loopt nog geen storm. Volgens Dorland komt dit mede doordat de melkveehouderij niet als dieronvriendelijk wordt gezien. 'In bijvoorbeeld de pluimveesector is er een term als plofkip, wat veel negatieve associaties oproept. Wie aan melkvee denkt, denkt aan molens, koeien in de wei en Frau Antje. Hier lijken zich geen drama's af te spelen.'

'Aan de andere kant kunnen we wel concluderen dat hier ook stappen gezet moeten worden. Wij zijn hierin niet de enige. Denk bijvoorbeeld aan Planet Proof van FrieslandCampina.'

Het onderscheid tussen melk met en zonder ster is volgens Dorland ook lastig uit te leggen. 'Het wordt al snel technisch. Probeer maar eens te verduidelijken wat stalklimaat en biestmanagement zijn en hoe belangrijk een eigen ligplaats voor iedere koe is.'

'We weten dat we een goed en onderscheidend concept hebben met concrete verbetering op dierenwelzijn, natuur en milieu. We willen dat ook uitbreiden met twee en drie sterren voor zuivel', zegt Dorland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 15°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  10 %
 • Zondag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer