Recordexport+groente+en+fruit
Nieuws
© VidiPhoto

Recordexport groente en fruit

De export van groente en fruit steeg in 2018 met 4 procent naar het record van 11,3 miljard euro.

De importwaarde is vorig jaar met 5 procent geklommen naar een totaalbedrag van 7,6 miljard euro. Dit is vandaag bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw in Lisse.

De omzet naar Duitsland groeide met 6 procent en de export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) steeg tot 1,2 miljard euro. Het VK is de tweede afzetmarkt voor Nederland met een aandeel van 10 procent. De sterkste groei werd gerealiseerd in mei en juli.

Top vijf

De top-vijf groenten en fruit (tomaat, ui, paprika, komkommer en peer) is goed voor bijna 70 procent. Ook Frankrijk (plus 10 procent) en Spanje (plus 12 procent) importeerden meer uit Nederland. Beide landen kochten meer uien en avocado's. Bijna 90 procent van de Nederlandse export wordt verkocht in landen binnen de Europese Unie (EU).

De Nederlandse exporttoename komt vooral voor rekening van fruit. De uitvoer hiervan is vorig jaar met 8 procent uitgebreid. Appel, druif, banaan, avocado, blauwe bes en framboos lieten een sterke waardestijging zien. De exportwaarde van verse groenten zat in 2018 op hetzelfde niveau als in 2017. Tomaat voert overigens met grote voorsprong de exportranglijst aan.

Peren naar China

De top-drie exportmarkten buiten de EU (in omzet) bestaat uit Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten. De export van Nederlandse peren naar China, Noorwegen en Kazachstan zit in de lift, aldus het GroentenFruit Huis. In 2018 is de grens van 2.000 ton peren naar China gepasseerd.

Bijna twee derde van de import komt van buiten de EU. Druiven uit Zuid-Afrika, appels uit Chili en bananen uit Costa Rica en Ecuador zijn de grote groeiers.

Productiewaarde Nederland

De productiewaarde van de Nederlandse groente- en fruitteelt nam in het afgelopen jaar 6 procent toe en kwam uit op 3,5 miljard euro. Een flink deel van de Nederlandse groente- en fruitexport betreft doorvoer van producten uit het buitenland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer