Leeuwarder boer vraagt aandacht voor inkomen

Boeren in gemeente Leeuwarden moeten een goed inkomen kunnen blijven halen uit hun bedrijf. Dat moet de gemeente niet vergeten. Die hartenkreet deden melkveehouders donderdagavond tijdens het debat over de gemeentelijke omgevingsvisie in De Kanselarij in Leeuwarden.

Leeuwarder+boer+vraagt+aandacht+voor+inkomen
© Alex J. de Haan

Gemeente Leeuwarden wil in aanloop naar het vaststellen van een omgevingsvisie de mening van haar inwoners horen. Centraal staat de vraag wat de gemeente typeert in 2028 en wat inwoners hieraan kunnen bijdragen. Donderdagavond was de eerste avond van drie dialoogavonden. Het thema was 'Leeuwarden is in 2028 het hart van een bijzondere blauwgroene regio'.

Onder meer biodiversiteit, het afremmen van veenoxidatie en energietransitie willen de aanwezigen terugzien in de omgevingsvisie. Dit leverde reactie op van de boeren. 'Ik hoor hier van alles wat in de omgevingsvisie moet komen, maar men vergeet even het inkomen van de boeren', zegt melkveehouder en oud-CDA-gemeenteraadslid Symen Tamminga uit Leeuwarden.

Voeten in de klei

Dat vindt voorzitter Jan Hemeltjen van LTO Noord-afdeling Ljouwert ook. 'De gemeente wil vooral dat boeren veranderen. Dat willen we ook wel, maar dat heeft tijd nodig. Bovendien gooit de gemeente alle boeren op één bult, terwijl iedere ondernemer anders is. Te veel mensen praten en studeren hier. Ze staan niet met de voeten in de klei.'

De vrees bestaat ook dat Leeuwarden straks met meer eisen komt dan Den Haag en Brussel. Gemeente Leeuwarden kreeg er in 2018 door een fusie veel platteland bij. Meer dan de helft van het grondoppervlak van de gemeente bestaat uit grasland (62 procent). Dat ligt boven het gemiddelde in Friesland (58 procent). De gemeente telt ongeveer 280 agrarische bedrijven, die gemiddeld 50 hectare groot zijn.

Gamma-schuttingen

Tamminga vindt ook dat ook de stedeling moet veranderen als het gaat om vergroenen bijvoorbeeld. Hij roept op om in de omgevingsvisie mee te nemen dat er 'meer heggen' in de stad komen in plaats van Gamma-schuttingen. 'Bewoners moeten minimaal drie vierde van hun tuin vergroenen. De politiek moet de durf hebben om dit te eisen. Dat heeft ze niet.'

De melkveehouder kijkt tevreden terug op het debat. 'We kregen veel bijval. De aanwezigen vinden ook dat wij een goed inkomen moeten hebben. Ze laten merken dat we als sector niet alles fout doen. Dat merk ik ook na de demonstratie in Den Haag. Door het protest kijken burgers positiever naar de landbouw.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer