Topoverleg coalitie over stikstofimpasse

Premier Mark Rutte en vicepremiers Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66), Carola Schouten (ChristenUnie) en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen vergaderen maandagmiddag over de stikstofcrisis. Dat doen ze op het ministerie van landbouw.

Na het vorige week verschenen adviesrapport van commissie-Remkes is het de coalitie er alles aan gelegen om snel knopen door te hakken om de huidige stikstofcrisis te keren. De aanbevelingen van Remkes strekken zich deels uit over de land- en tuinbouw. Naar verwachting duurt het overleg van de bewindslieden nog de hele maandagmiddag.


De coalitie wil concreet bepalen hoe kan worden ingegrepen in gebieden waar momenteel de grootste stikstofuitstoot plaatsvindt. Naar verluidt zal ook de rest van de week deels ingeruimd zijn voor dit belangrijke overleg. Volgens Remkes moeten oplossingen vooral worden gezocht in een inkrimping van de veestapel bij verouderde bedrijven en langs Natura 2000-gebieden. Ook een verlaging van de maximumsnelheid langs deze natuurgebieden ligt voor.

Maatwerk

Premier Rutte komt vrijdag met een reactie naar buiten. Naar verwachting is in alle provincies maatwerk noodzakelijk de voorstellen gerealiseerd te krijgen. Landbouwminister Carola Schouten heeft al laten weten mee te werken aan de geopperde adviezen voor wat betreft de land- en tuinbouw.

Naar verwachting zal in alle provincies maatwerk plaatsvinden

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer