Boeren+Leeuwarden+attenderen+automobilist
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Boeren Leeuwarden attenderen automobilist

Boeren hebben maandagmiddag negen spandoeken geplaatst rond de toegangswegen in Leeuwarden. 'Iedereen die erlangs rijdt, steekt de hand op. Dat is een goed teken', zegt voorzitter Jan Hemeltjen van LTO Noord-afdeling Ljouwert.

Samen met melkveehouders Auke de Groot en Acronius Zeinstra plaatste Hemeltjen een bord in het weiland bij Stiens om burgers te attenderen op de actie van morgen. De boeren brainstormden onlangs over teksten. 'Van de mooiste teksten hebben spandoeken gemaakt. We willen iedereen laten weten dat we het zat zijn', zegt Hemeltjen. Bij de vliegbasis in Leeuwarden plaatsten de ondernemers de teksten 'the future is now' en 'boeren in het nauw'.

De Groot pacht het land in Stiens van de kerk. Hij kan zich helemaal vinden in de tekst op het spandoek. 'De tekst spreekt mij ontzettend aan. Waar ligt de prioriteit? Wat gaat voor? Moet Schiphol inkrimpen, moeten de boeren inkrimpen?'

Spannend

De melkveehouder volgt de situatie in Den Haag op de voet. 'Ik hoorde vanmiddag over het topoverleg tussen premier Mark Rutte en vicepremiers Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren en Carola Schouten over de stikstofcrisis. Ik vind het zo spannend. Het houdt ons allemaal bezig. We zitten redelijk ver van een Natura 2000-gebied. We melken negentig koeien. We zijn vanwege de fosfaatregeling al 15 procent gekrompen. Mijn zoon wil het bedrijf graag overnemen. Kan dat straks nog?'

De melkveehouder hoopt dat de actie morgen in Den Haag positief blijft. 'We moeten de consument niet tegen ons krijgen. Dat werkt averechts.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  24° / 15°
  70 %
Meer weer