Rund+vaker+ziek+door+teek
Nieuws
© Berrie Klein Swormink

Rund vaker ziek door teek

Runderen krijgen vaker ziektes die overgebracht worden door teken. De klimaatopwarming speelt hierin mogelijk een rol. Problemen doen zich vooral voor bij begrazing van natuurgrond.

Stichting Natuurboer uit de Buurt, Platform Natuurlijke Veehouderij en onderzoeksinstituut VKON onderzoeken of natuurlijke middelen bruikbaar zijn om ziekteoverdracht door teken te voorkomen. De drie partijen kwamen deze week bij elkaar in Lettele. Ook gasten uit India en Oeganda waren bij de bijeenkomst aanwezig. Zij vertelden over natuurlijke middelen die ze in hun thuisland gebruiken voor tekenbestrijding.

Deze zomer stierven onverwacht vier drachtige vaarzen die graasden op natuurgrond van Staatsbosbeheer in Olst. Babesia bleek de oorzaak. Teken brengen de babesiaparasiet over op runderen. De parasiet vernietigt rode bloedcellen en dat kan uiteindelijk dodelijk zijn.

Parallel

'De toename van tekenbeten bij mensen lijkt parallel te lopen aan de problemen die teken bij runderen veroorzaken', zegt Bulle Koster van VKON. Het onderzoeksinstituut begeleidt veehouders die de afgelopen jaren runderen lieten grazen op het Boetelerveld, een vochtig heidegebied bij Raalte. Ook hier ligt babesia op de loer.

Ecoloog André de Bonte van Landschap Overijssel hoopt op nieuwe mogelijkheden om ziektes te voorkomen. 'Een natuurlijke aanpak heeft onze voorkeur. Als we geen grazers van boeren meer kunnen inzetten, lopen de beheerskosten van natuurgebieden enorm op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer