Reuzenteek+duikt+op+in+Odoorn
Nieuws
© Zati Vatansever, Kafkas University

Reuzenteek duikt op in Odoorn

Een teek van de soort Hyalomma marginatum is op 13 juli aangetroffen in het Drentse Odoorn. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigd. Waarschijnlijk is het de tweede 'reuzenteek' die in Nederland is gevonden. De teek kan de ziekte piroplasmose bij paarden verspreiden.

Een week eerder werd een exemplaar in de Achterhoek gezien. Beide locaties zijn onderzocht op de aanwezigheid van andere teken. In de Achterhoek is de teek niet gevangen. Die in Odoorn werd wel achter slot en grendel gezet en is onderzocht op ziekteverwekkers.


Daarbij is de Rickettsia aeschlimannii-bacterie aangetroffen. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens leiden tot vlekkenkoorts, wat zich uit in koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag. Vlekkenkoorts is te behandelen met antibiotica.

Orgaanfalen en shock

Het Krim-Congovirus, dat eveneens door deze teek kan worden verspreid, is niet aangetroffen. Een infectie met dit virus leidt in 30 tot 50 procent van de gevallen tot sterfte, als gevolg van orgaanfalen en shock. De ziekte begint meestal met symptomen als spierpijn, koorts, braken diarree, lymfeklierzwelling en gewrichtspijn. Volgens het RIVM zijn sinds 2012 vijftig teken van deze soort getest, geen enkele teek bleek dit virus bij zich te dragen.

Een tekenbeet kan leiden tot kringen.
Een tekenbeet kan leiden tot kringen. © RIVM

De Hyalomma-teek kan parasieten bij zich dragen, die bij paarden piroplasmose kunnen veroorzaken. Deze ziekteverwekkers werden niet gevonden in de teek uit Drenthe. Piroplasmose is volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren een lastig te bestrijden ziekte, zeker wanneer het paard geen antistoffen heeft.

Benauwdheid

Dat is op dit moment in Nederland bijna altijd het geval, enkele jaren geleden bleken enkele dieren in Zeeuws-Vlaanderen getroffen. De ziekte kan leiden tot hoge koorts, benauwdheid, ernstige bloedarmoede, geelzucht en soms lichte koliek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 2°
  20 %
Meer weer