De feiten: kenteken en apk-plicht trekkers

Landbouwtrekkers die sneller kunnen rijden dan 25 kilometer per uur, worden kentekenplichtig. In de studio van NieuweOogst.tv gaan we met Alfred Jansen van LTO Nederland dieper in op de kenteken- en apk-plicht.

De kenteken- en apk-plicht staan in een wetsvoorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. LTO is positief over veel punten in het voorstel en donderdag komt het onderwerp aan bod in de Tweede Kamer. Wat gaat er voor mij veranderen? Hoe zit het met registratie? Wat gaat het ons kosten? Alfred Jansen geeft er antwoord op.

De belangrijkste punten op een rij:

1. Maximumsnelheid
Op verzoek van wegbeheerders en handhavings- en uitvoeringsinstanties wordt, naast de registratie, een kenteken vereist voor landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. LTO Nederland was voor vrijwillige kentekening, maar de wegbeheerders willen dat niet. Daarop is een overgangsperiode overeengekomen.

• Lees ook: Snelle trekkers krijgen kenteken en apk-plicht

2. Wegen vrijgegeven
De wegbeheerders geven in principe wegen vrij voor landbouwtrekkers, behalve als er gegronde redenen zijn om dit onder meer vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid niet te doen.

LTO is hierover positief, omdat landbouwvoertuigen in veel situaties toegang krijgen tot provinciale wegen. Dat betekent dat brede en zware landbouwvoertuigen niet meer door dorpen hoeven te rijden, maar over de ringwegen. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede.

3. Overgangsregeling
Voor kentekening van het bestaande landbouwvoertuigenpark geldt een overgangsregeling. De vrijwillige kentekening voor voertuigen die niet sneller gaan dan 25 kilometer per uur, stopt op 31 december 2024.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
 • Maandag
  17° / 8°
  40 %
Meer weer