%27Beweringen+DDB+over+stikstofruimte+zijn+onjuist%27
Nieuws
© Koen van Wijk

'Beweringen DDB over stikstofruimte zijn onjuist'

'De Dutch Dairymen Board (DDB) heeft gisteren ten onrechte beweerd dat de overheid latente stikstofruimte zou kunnen innemen via een algemeenverbindendverklaring (AVV) bij ZuivelNL.'

Daarmee reageert LTO-vakgroep Melkveehouderij als lid van ZuivelNL op een persbericht van DDB. In dat bericht roept deze organisatie ook melkveehouders op om hun lidmaatschap bij LTO op te zeggen om dit te voorkomen.

Schadelijk

'Deze bewering en oproep van de DDB is niet alleen volkomen onzin, maar ook nog eens schadelijk voor de sector', laat vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks in een verklaring weten.

De DDB roept in het persbericht met klem de leden van ZuivelNL op om uiterlijk 29 september afstand te nemen van deze mogelijkheid en dit in juridisch 'beton' te gieten, zodat het voor de melkveehouders die lid zijn van LTO en NMV als leden van ZuivelNL duidelijk wordt dat zij niet hoeven te vrezen voor het innemen van latente ruimte via hun eigen belangenorganisaties, meent DDB.

Deze actie van de DDB is ondoordacht, onjuist en onzinnig

Onacceptabel

Meulenbroeks: 'Het is voor LTO onacceptabel dat latente ruimte bij melkveehouders, buiten de huidige wettelijke kaders, wordt ingenomen en daarmee is ook niet ingestemd.'

Boeren hebben door de fosfaatrechten al moeite om latente stalruimte in te vullen. Die ruimte afpakken kan echt niet, stelt de vakgroep.

Initiatief

'Laat staan dat daar een AVV voor zou worden ingezet. Bovendien kán de overheid helemaal geen gebruikmaken van de private AVV bij ZuivelNL', zegt Meulenbroeks.

'Het initiatief voor het inzetten van deze AVV ligt namelijk altijd bij de leden van ZuivelNL. En die zijn dat geenszins van plan om dat hiervoor te doen.'

ZuivelNL

Woorden van gelijke strekking zijn vandaag geuit door ZuivelNL. In een verklaring stelt de ketenorganisatie dat het onjuist is dat ZuivelNL en de daarin samenwerkende organisaties van plan zijn of hebben aangeboden om wat voor zaak dan ook via een algemeenverbindendverklaring te regelen.

ZuivelNL is dat ook niet van plan. De passage in het rapport van de commissie-Remkes waarin wordt gesproken over een AVV, verwijst niet naar ZuivelNL, maar naar een wettelijke regeling in het algemeen.

Ondoordacht

Deze actie van de DDB is ondoordacht, onjuist en onzinnig, vindt LTO. 'Het zou de DDB sieren als ze hun energie zouden inzetten op het bewaken en versterken van onze mooie melkveehouderijsector, zoals een belangenbehartiger betaamt, in plaats van deze te beschadigen en melkveehouders tegen elkaar uit te spelen', stelt het vakgroepbestuur.

Meulenbroeks: 'Juist in deze tijd is het belangrijk om, kritisch maar constructief, schouder aan schouder te staan.'

Reactie DDB

Inmiddels heeft DDB gereageerd om kennis te nemen van het statement dat ZuivelNL zaterdag naar buiten heeft gebracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer