Kritiek op mobiele slacht rundvee

Verschillende dierenwelzijnsorganisaties uiten kritiek op een proef rond het mobiel slachten van rundvee in Noord-Nederland. Dit zou dierenleed moeten besparen, maar het werkt juist averechts, stellen ze. Met name de wachttijd voor vlees maakt volgens sommige dierenwelzijnsorganisaties dat de dieren onnodig lijden.

Kritiek+op+mobiele+slacht+rundvee
© Slachthuis Dokkum

Deze mobiele slachtwagen kan een koe dat slecht ter been is op het boerenerf slachten. Er loopt sinds begin dit jaar een proef met deze wagen in Noord-Nederland. Doel is om het dier, dat wel slachtwaardig is, zo het vervoer naar het slachthuis te besparen en daarmee toch nog het vlees te verwaarden. Dieren die niet vervoerd kunnen worden, worden normaal gesproken geëuthanaseerd, waarop het vlees wordt vernietigd.

Volgens een aantal dierenwelzijnsorganisaties maken veehouders nu de keuze om dieren de nodige zorg te onthouden. Voor een aantal medicijnen geldt immers een wachttijd, om te zorgen dat er geen medicijnresten in het vlees is terug te vinden, meldt Animal Rights. Een woordvoerder van Eyes on Animals laat in een televisieuitzending van RTL Nieuws weten dat mobiel slachten vooral draait om economisch gewin, terwijl ze geen toegevoegde waarde ziet op het gebied van dierenwelzijn.

Op dit moment evalueert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de pilot. Een aantal NVWA-dierenartsen laat anoniem aan RTL-Nieuws weten dat sommige boeren hun dieren niet behandelen, omdat deze anders niet geslacht kunnen worden. Zo wordt de dieren soms pijnstilling onthouden. Een andere NVWA-dierenarts stelt dat hier risicodieren worden geslacht, als het gaat om de volksgezondheid.

Een woordvoerder van Slachthuis Dokkum vertelt RTL-nieuws dat de zorgen van NVWA-medewerkers onterecht zijn. Zo zou de veehouder er alles aan doen om het dier gezond te krijgen en op het erf te houden. In een verklaring laat de eigenaar van deze zogenaamde Mobielde Dodingsunit weten dat een houder van een dier te allen tijden verplicht is om voor dit dier zorg te dragen.

Volgens de Leeuwarder Courant heeft Henk Visser van het slachthuis aangifte gedaan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tegen vier handhavers van de NVWA. Visser beticht hen van intimidatie en smaad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer