NVWA+treft+sulfiet+aan+in+vlees
Nieuws
© Vidiphoto

NVWA treft sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij 21 vleesverwerkende bedrijven het verboden gebruik van sulfiet aangetoond. Van de onderzochte bedrijven was bekend dat ze sulfiet hadden afgenomen van een leverancier in additieven.

Sulfiet is een allergeen waarvan duidelijk moet worden vermeld dat het is toegevoegd aan een levensmiddel. Dit geldt bij meer dan 10 milligram per 100 gram. Ook bij de verkoop van onverpakte levensmiddelen moet de consument deze informatie krijgen. Geen enkel bedrijf dat sulfiet gebruikte, verstrekte deze informatie aan de consument. Consumenten die overgevoelig zijn voor sulfiet, kunnen volgens de NVWA milde, maar ook heftige reacties zoals hartkloppingen en huiduitslag krijgen, als zij levensmiddelen met toegevoegd sulfiet eten.

De 21 bedrijven hebben een boete gekregen. Het gaat voornamelijk om slagerijen. Sulfiet wordt gebruikt om het vlees mooi rood te laten kleuren. De NVWA voerde dit jaar een risicogerichte actie uit bij 42 bedrijven op het gebruik van het additief sulfiet in rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen. Zes slagers gaven direct bij de inspectie aan dat zij sulfiet gebruikten. De helft van de gecontroleerde bedrijven was dus in overtreding.

Laboratorium

De NVWA nam per bedrijf 1 of meer monsters die werden geanalyseerd in het NVWA-laboratorium. Bij de 42 bedrijven zijn in totaal 134 monsters genomen van rundergehakt en gehaktachtige vleesbereidingen. In 52 van de genomen monsters, afkomstig van 21 afzonderlijke bedrijven, is de aanwezigheid van sulfiet aangetoond. Er werden gehaltes aangetroffen tot 4.000 milligram per kilo sulfiet.

Het vlees waarvan bij de inspectie al duidelijk werd dat er sulfiet aan was toegevoegd, is direct uit de verkoop gehaald en mag alleen als dierlijk bijproduct worden gebruikt. De NVWA roept de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Vereniging van Keurslagers op om hun leden aan te spreken op het niet-toegestane gebruik van sulfiet. De NVWA voerde in 2018 een vergelijkbare controle uit. Toen bleek dat bij 13 van de 21 slagerijen sulfiet werd gebruikt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer