Geld+voor+insectenmachine+Barneveld
Nieuws
© O-gen

Geld voor insectenmachine Barneveld

De realisatie van een insectenkweekmachine bij Jansen Poultry Equipment in Barneveld is een stuk dichterbij gekomen. Het O-gen Fonds heeft een lening verstrekt van 50.000 euro voor het ontwikkelen van de machine.

In die machine zullen larven en wormen gekweekt worden die dienen als voer voor pluimvee. Insecten als eiwitbron zijn goedkoper en duurzamer dan soja. 'Een win-winsituatie waar we graag aan bijdragen', zegt directeur Gerard van Santen van Gebiedscoöperatie O-gen.

Ook O-gen fondsmanager Rob van Arkel is enthousiast. 'Als het daadwerkelijk lukt om een goed werkende insecten- kweekmachine te ontwikkelen, levert dat veel voordelen op.' Dat begint volgens hem al met afvalstoffen. De insecten eten groenafval dat wordt omgezet naar eiwitten, oftewel circulaire landbouw.

Opbrengst

Het importeren van een deel van de niet-duurzame soja wordt daarmee overbodig. Dat bespaart de pluimveehouder geld en het versterkt de economische positie van de pluimveehouders in het gebied. Bovendien verwacht men dat de opbrengst van de eieren met deze eiwitbron verbetert.

Het scharrelen naar larven en wormen draagt ook bij aan het dierenwelzijn van de kippen. Het is de bedoeling dat het prototype van de kweekmachine wordt geplaatst bij Aeres MBO in Barneveld. Leerlingen van die school helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van de machine.

Uitvoerbaar plan

Het O-gen Fonds van Gebiedscoöperatie O-gen maakt zich sterk voor een krachtig en vitaal buitengebied. Bedrijven, instellingen of burgers met een goed idee voor de ontwikkeling van het buitengebied van de Vallei, Utrechtse Heuvelrug of Kromme Rijnstreek kunnen hiervoor een lening aanvragen bij het O-gen Fonds.

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer