Vredelinger is eerste biologische fokkip

Wytze Nauta van Stichting Biologische Veeverbetering, Bio Kip en de Eemweideboerderij in Soest fokken sinds kort Vredelingerkippen. Het gaat om biologische Skal-gecertificeerde fokkippen die biologische kuikens voortbrengen.

Vredelinger+is+eerste+biologische+fokkip
© Wytze Nauta

De meeste biologische kippen komen nu nog uit de gangbare fokkerijindustrie. Zij worden biologisch opgefokt en leveren dan biologische eieren of vlees. Maar Nauta heeft nu fokkippen die biologisch worden gehouden in kleine groepen met een ruime uitloop en biologisch voer. De kuikens uit deze kippen zijn dan al direct biologisch.

De ondernemer is er al sinds 2009 mee bezig. 'We begonnen met hybridekippen uit de gangbare industrie.' Deze zijn gekruist met een paar dubbeldoelrassen, Sussex en Hagheweyder, en na zes generaties is er nog een Maranshaan ingekruist voor een donkerbruine eikleur.

Dertien generaties

Na dertien generaties is de Vredelingerkip ontstaan, een ras voor diegene die met kippen helemaal biologisch wil gaan. Het gaat om dubbeldoelkippen, voor de leg- en vleespluimveehouderij.

Nauta heeft 120 fokkippen. Daarmee kan hij twee keer per maand duizend kuikens leveren. De kuikens zijn voorlopig bestemd voor bioboeren die een nichemarkt bedienen, zoals boeren met een mobiele wagen in de wei.

Opschalen

'Als de markt erom vraagt, kunnen we opschalen. We bedienen consumenten die echt bio willen. Biologisch is qua regelgeving al biologisch, maar qua intentie nog niet altijd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer