Suikervoorraad halveert in Europese Unie

De eindvoorraad aan suiker in de Europese Unie daalt dit jaar van 2,423 miljoen ton naar 1,245 miljoen ton. Dat blijkt uit de suikerbalans die de Europese Commissie deze week samenstelde.

Suikervoorraad+halveert+in+Europese+Unie
© Han Reindsen

De lagere suikervoorraad is vooral het gevolg van de relatief kleine suikeroogst in 2018. De lidstaten oogstten afgelopen jaar gezamenlijk 17,534 miljoen ton suiker. Dat was bijna 4 miljoen ton minder dan het jaar daarvoor.

Tegenover de lagere productie staat een vrijwel gelijkblijvend verbruik van 17,520 miljoen ton suiker. Daarvan is 89 procent bestemd voor menselijke consumptie. De rest is industrieel verbruik of wordt gebruikt als grondstof voor de productie van bio-ethanol.

Minder export

De export van suiker daalt volgens de Europese Commissie van 4,904 miljoen ton in 2017-2018 naar 3,251 miljoen ton in dit lopende seizoen. De berekende eindvoorraad aan suiker per 30 september 2019 is goed voor 3,66 weken consumptie. Op 1 oktober had de Europese Unie nog voor 7,05 weken consumptie aan suiker op voorraad liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer