Kas+bouwen+van+reststromen+mogelijk
Nieuws
© Greenport West Holland

Kas bouwen van reststromen mogelijk

Het is mogelijk om een kas te bouwen van tuinbouwreststromen. Een voorbeeldproject zou de tuinbouw verder helpen in biobased bouwen.

Dat stelden verschillende sprekers tijdens mini-symposium 'Tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen' in BlueCity in Rotterdam. 'Het is technisch mogelijk om een kas te maken met biocomposieten in plaats van aluminium', gaf Willem Böttger van Centre of Expertise Biobased Economy aan. Het mini-symposium was georganiseerd door Biobased Greenport West-Holland en BioBoost.

De biobased economie biedt grote kansen voor de tuinbouwsector, volgens Greenport West-Holland. Om de tuinbouw te laten zien welke mogelijkheden en verdienmodellen met biobased bouwen er zijn, hield de organisatie 'De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen'.

Biocomposieten

Volgens Böttger loont experimenteren. 'Experimenteer veel. Het aluminium van de kasconstructie is te vervangen door biocomposieten.' Hij riep de tuinbouw op dergelijke initiatieven te starten. Nienke Binnendijk en Jamie Hornis van BlueCity Lab gaven voorbeelden van biobased producten en biobased bouwprojecten. Zo zijn ijzersterke spijkers te maken van lignine, een stof die veel voorkomt in paprika, vertelden ze.

In oktober en december houden Biobased Greenport West-Holland en BioBoost nog de week van tuinbouwreststromen en insectenkweek en de week van tuinbouwreststromen en papier en textiel.

Het aluminium van de kasconstructie is te vervangen door biocomposieten

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer