India wil snel meer suiker exporteren

Hogere suikerproducties dan verwacht in met name India en andere Aziatische landen zorgen op dit moment opnieuw voor enige druk op de internationale suikermarkt.

India+wil+snel+meer+suiker+exporteren
© Pixabay

Op de grondstoffenbeurs in Londen daalde de afgelopen twee weken de notering voor witte suiker van ongeveer 318 euro naar 302 euro per ton. Analisten melden dat de wereldwijde suikerproductie en suikerconsumptie dit jaar min of meer in evenwicht is. Voor het seizoen 2019-2020 verwachten ze dat de suikervoorraden kleiner worden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) schrijft in het verslag van het Brusselse suikeroverleg van eind februari dat de suikerproductie in India naar verwachting 31,3 miljoen ton zal bedragen. Dit is iets hoger dan de eerdere ramingen vanwege de gunstige weersomstandigheden en minder schade van ongedierte.

Exportsubsidie

De suikerconsumptie in India wordt ingeschat op 25 tot 26 miljoen ton. Daarmee is er ruim 5 miljoen ton suiker beschikbaar voor export. De prijsdaling op de wereldmarkt is een gevolg van de aankondiging dat India een exportsubsidie wil instellen. Dit om aan de exportdoelstelling te kunnen voldoen.

Op dit moment heeft India volgens RVO.nl ongeveer 800.000 ton suiker uitgevoerd en voor slechts 1,6 miljoen ton aan contracten afgesloten. In elk geval Brazilië heeft bij wereldhandelsorganisatie WTO aangekondigd om een discussie te starten over de mogelijke marktondersteuning van India.

Ethanolproductie

Overigens gaat Brazilië dit jaar 65 procent van de rietsuiker gebruiken voor de productie van ethanol. Afgelopen jaar was dit aandeel nog 50 procent. Het opvoeren van de ethanolproductie is een gevolg van de hogere olieprijzen. De totale Braziliaanse suikerproductie voor 2018-2019 wordt begroot op 30,8 miljoen ton. Vorig jaar was dat nog 45 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer