Koeien+blijven+nog+niet+langer+lopen
Nieuws
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Koeien blijven nog niet langer lopen

De levensduur van de Nederlandse melkveestapel wordt nog niet langer. Kenners in de fokkerijwereld hadden dit wel verwacht.

De internationale fokkerijwereld kijkt vol interesse naar Nederland. Genetisch gezien zou de levensduur langer kunnen zijn dan in de praktijk wordt gerealiseerd. Ondernemers doen vaak hun koeien eerder weg, omdat er een nieuwe vaars ter vervanging klaarstaat, denken de rekenmeesters.

Door het Nederlandse fosfaatrechtenstelsel is het in ons land aantrekkelijk om zo min mogelijk jongvee aan te houden. Hierdoor is de verwachting dat koeien langer worden aangehouden.

NVO

De Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) berekent na iedere fokwaardendraai de werkelijke levensduur van de dochters van een aantal stieren.

Die levensduur daalde in april 2018 fors. Dat was het gevolg van een aanpassing van het aantal dieren dat in de fokwaarde mag worden meegenomen. Ook het wegdoen van vee vanwege het fosfaatreductieplan speelde daarbij een rol. Het gemiddeld aanhoudingsgetal van alle meegenomen stieren van bij NVO aangesloten organisaties blijft na april 2018 verder dalen.

Ranglijst

NVO houdt ook een ranglijst bij van hoelang dochters van een stier blijven lopen, de aanhoudingscijfers. Secretaris Joop Olieman van NVO erkent dat de aanhoudingscijfers worden vertroebeld door de fosfaatrechten. Dochters van wat jongere stieren liepen door de fosfaatrechten de afgelopen jaren de kans eerder te worden afgevoerd.

Toch gaat de NVO ermee door. 'De fokwaarde voor levensduur is niet zaligmakend. Van een stier als Connor zijn er van de 152 dochters na zestig maanden nog 43 procent in productie. Dat is veel vergeleken met de 28 procent van het landelijk gemiddelde', zegt Olieman.

Kritisch kijken

'Toch krijgt de stier maar 92 dagen voor de fokwaarde levensduur. Oudergegevens spelen in zijn fokwaarde blijkbaar nog altijd. NVO wil hier kritisch naar kijken als er meer informatie beschikbaar is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer