Stieren+leven+als+God+in+Bocholtz
Reportage
© Loraine Bodewes

Stieren leven als God in Bocholtz

Ze komen als kalveren van nog geen jaar binnen en hebben vervolgens een jaar lang een leven als een prins. Als ze zijn vetgemest tot forse jongens van 500 tot 550 kilo, maken ze de gang naar het slachthuis.

De stierenmesterij van Joost en Ruben Grooten in Bocholtz levert jaarlijks 250 stieren af. De dieren hoeven in hun korte leven maar één ding te doen: zo veel eten als ze op kunnen om 1,6 kilo per dag te groeien. Een leven als God in Frankrijk, of in dit geval Bocholtz.

Het agrarisch bedrijf van de familie Grooten kent een lange historie. Leo Grooten, de vader van Joost en Ruben, begon 47 jaar geleden een grondverzetbedrijf met loonwerk voor de agrarische sector. Daarnaast had hij een stierenmesterij in Bocholtzerheide. Joost en Ruben Grooten werkten van jongs af aan mee in het bedrijf. Uiteindelijk wilden ze op eigen benen staan. Ze maakten eerst de keuze om in het bedrijf van hun vader te stappen en kozen daarna voor een nieuwe aanpak.

Nieuwbouw

Dat gebeurde aan de andere kant van Bocholtz, aan de rand van bedrijventerrein Avantis. Daar bouwden de broers in augustus 2017 een werktuigenloods met werkplaats, kantoor en exploitatieruimte inclusief een stal van 60 bij 20 meter, compleet ingericht voor een stierenmesterij van 250 dieren. Deze worden hier gehouden conform de criteria voor twee sterren van het Beter Leven-keurmerk voor vleesrunderen.

We willen niet alleen milieubewust, maar ook zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn

Joost Grooten, eigenaar stierenmesterij in Bocholtz

'We hadden eerst dikbilkoeien, maar toen Beter Leven ons benaderde om op basis van het tweesterrenkeurmerk rundvlees te gaan produceren, hebben we ons bij deze organisatie en bij Bief Select aangesloten. We hebben de dikbillen weggedaan en geïnvesteerd in een nieuwe stal voor de stierenmesterij, die aan alle eisen van het Beter Leven-keurmerk voldoet', vertelt Joost Grooten.

Goede behandeling

'We willen niet alleen milieubewust, maar ook zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn voor het hoogste rendement. We verbouwen zo veel mogelijk voer voor de stieren op eigen land. We hebben 28 hectare mais, 25 hectare gras en 5 hectare tarwe. Dit voer wordt aangevuld met vitaminen en eiwitten. Daar hoort uiteraard een goede behandeling van de dieren bij voor een optimale groei, met in de stal elke dag vers stro. Dan halen de stieren hun streefgewicht. Dat is 550 kilo voor de Blonde d'Aquitaines en 510 kilo voor de Limousins. Bovendien moeten ze jonger zijn dan twee jaar. Dan leveren ze de hoogste prijs op.'

De familie verbouwt veel voer zelf.
De familie verbouwt veel voer zelf. © Loraine Bodewes

In de geconditioneerde stal met het keurmerk Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) hebben de Blonde d'Aquitaines en Limousins een heerlijk leven. De speciale constructie van de stal zorgt het hele jaar door voor een stabiele temperatuur. Een thermostaat doet hetzelfde voor het bronwater dat de stieren drinken, anders krijgen ze last van hun maag. Zo voldoen de ondernemers aan de extra eisen op het vlak van diervriendelijkheid, waarvoor ze speciale investeringen hebben gedaan om de dieren een prettig bestaan te geven.

Vaste leveranciers

De jonge stieren komen voornamelijk uit Frankrijk, Luxemburg en België, van vaste leveranciers. Meestal gaat het om twaalf tot achttien dieren. 'Wij krijgen die stierkalveren als ze een maand of tien oud zijn. Die stallen we nu deels bij pap, waar ze kunnen acclimatiseren. Als wij dan de volwassen en slachtrijpe stieren verladen voor de slacht, is er weer plaats voor jonge stieren, die dan van pap naar ons komen. De verlading van de stieren die slachtrijp zijn, gebeurt bijna elke veertien dagen, twaalf tot zestien per keer', vertelt Grooten.

'De keten van Beter Leven zorgt voor de slacht en de vleesverwerking en vaste supermarkten nemen het vlees af. Het is op die manier een gesloten circuit van boer tot supermarkt. Zo kunnen we ook de andere spelers in de keten in de gaten houden en de kwaliteit van het vlees waarborgen.'

Er zijn al plannen en een vergunning voor de bouw van een identieke tweede stal zodra de bedrijfssituatie het toelaat. Dan komen de 150 stieren die nu bij Grooten senior in Bocholtzerheide zijn gehuisvest erbij, zodat de broers dan alle dieren op één locatie hebben.

Twee bedrijven

Boekhoudkundig bestaat Grooten v.o.f. uit twee bedrijven, waarvoor Joosts echtgenote Resi de boekhouding van de stierenmesterij verzorgt en de rest van de familie zich met het loon- en grondverzetwerk bezighoudt. De zeven medewerkers voor het loon- en grondverzetwerk werken vooral voor vaste aannemers en overheden in de hele (Eu)regio rondom Bocholtz. Het is een tak van sport waarin de broers nog willen groeien.

In het loonwerk zijn de ondernemers vooral actief in Duitsland, waar ze voor boeren en tuinders veldwerk verrichten. Door goede afspraken te maken, levert Grooten stalmest aan akkerbouwers en krijgt daar stro voor terug.

De stieren krijgen elke dag vers stro.
De stieren krijgen elke dag vers stro. © Joost Grooten

Van kalf tot stier een Beter Leven
Door zich aan te sluiten bij het Beter Leven-keurmerk voldoet de familie Grooten uit Bocholtz aan alle eisen op het vlak van diervriendelijkheid. Door speciale investeringen hebben hun stieren een prettig bestaan. De twee sterren van het Beter Leven-keurmerk zorgen ervoor dat de dieren meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden hebben om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Het begint er al mee dat de stierkalveren minstens vijf maanden bij hun moeder blijven en ook daarna goed worden verzorgd alvorens ze bij de grote jongens komen. Ook bij Joost en Ruben Grooten hebben de stieren met zijn zessen de minimaal vereiste 6,6 vierkante meter ruimte in de stal tot hun beschikking en liggen ze hier rustig op een bed van stro dat elke dag wordt ververst. Het transport van stierkalveren naar de boerderij mag bovendien niet langer duren dan tien uur en het transport van de boerderij naar de slacht maximaal vier uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer