Een+bloedserieuze+politieke+klucht
Commentaar
© Han Reindsen

Een bloedserieuze politieke klucht

Bij het onder ogen krijgen van de illustratie voor het brexitartikel op pagina 5 grapte ik dat deze lijkt op een satirische cartoon van het Britse Monty Python's Flying Circus. In deze komische sketchshows uit begin jaren zeventig – ik zag ze in een van de vele herhalingen – werd de Britse standenmaatschappij en de daarbij behorende politieke elite regelmatig op de hak genomen.

Van de Britse politieke chaos die deze week aan de tv-kijker voorbijtrok, kun je ook in de lach schieten, ware het niet dat het hier gaat om een politieke klucht die bloedserieuze gevolgen kan hebben.

Het is onvoorstelbaar dat er anno 2018 in een ontwikkeld land als Groot-Brittannië zo wordt omgegaan met de belangen van de gewone burger en de kleine ondernemer. Ze krijgen van onverantwoordelijke politici een rad voor de ogen gedraaid. Tegen beter weten in hoop ik dat een dezer dagen de realiteitszin weer neerdaalt op de Britse politiek.

Groot-Brittannië is voor 40 procent van het voedsel afhankelijk van importen. Bij vlees is dat minder, bij fruit meer, maar ruwweg betekent dit dat twee van de vijf maaltijden uit het buitenland moeten komen. Als het Britse parlement het brexitakkoord wegstemt of premier Theresa May laat vallen, dan zal de bevoorrading daarvan via de supermarkten na 1 april 2019 ernstig verstoord kunnen raken. Er zijn al Britten die voedsel hamsteren. Toen afgelopen zomer de signalen ook naar een no deal neigden, vroegen Britse supermarktketens hun leveranciers zich daarop voor te bereiden.

Twee van de vijf maaltijden moeten uit het buitenland komen

Peter Smit, redacteur/coördinator algemeen

Een dergelijk scenario biedt marktkansen voor leveranciers in deze hoogcompetiteve markt. Retailers zijn luie organisaties als het om administratieve lasten gaat. Die leggen ze liever wat eerder in de keten neer. Ze zullen daarom sneller kiezen voor een leverancier die zijn douaneformaliteiten op orde heeft. Uw bedrijf goed voorbereiden op de brexit, past dus helemaal bij de Nederlandse koopmansgeest. En dat is geen grap.

Bekijk meer over: