Boeren hebben inspraak bij landbouwvisie Weert

Agrariërs in gemeente Weert zien nog veel kansen in het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende partijen. Dat zei pluimveehouder en zorgboer Jos Mans uit Tungelroy tijdens het overleg met de gemeente over de invulling van de landbouwvisie.

Boeren+hebben+inspraak+bij+landbouwvisie+Weert
© Dick van Doorn

De gemeente wil met de landbouwvisie beschrijven wat de waarde van de landbouw is voor Weert. Voor de invulling hiervan ging de gemeente om tafel met belanghebbende partijen als inwoners, terreinbeheerders, ondernemers in toerisme en recreatie en agrariërs.

Een afvaardiging van deze partijen kwam vorige week samen. In drie overleggen werden in totaal zes thema's besproken: verdienmodel, ecologie en natuur, alles op z'n plek, welzijn, circulariteit en energie, ontmoeting. In ieder overleg stonden twee thema's centraal.

Kansen

Per thema konden de deelnemers aangeven wat zij belangrijk vinden, waar zij kansen zien en wat de rol van de gemeente zou zijn om die kansen te verwezenlijken.

Mans, eigenaar van pluimveebedrijf Hennekes en Zorgboerderij Ingelshof in Tungelroy, was een van de aanwezige agrariërs. De thema's ecologie en natuur en alles op z'n plek werden hier besproken.

Natuur en landschap

'Tijdens het overleg hebben we aangegeven dat we kansen zien in het verbeteren van de samenwerking tussen alle partijen', vertelt Mans. 'Met terreinbeheerders, de gemeente en natuurbeheerders. Agrariërs kunnen wel het een en ander doen om natuur en landschap te beheren, maar daar krijgen we niet altijd de mogelijkheid voor.'

Daarnaast kwam het onderwerp vrijkomende agrarische gebouwen aan bod. 'Voor ons is het vooral belangrijk dat er wordt gekeken naar welke parameters een rol spelen bij de keuze die een ondernemer hierin kan maken. Faciliteren van de gemeente bij het maken van de juiste keuze is gewenst.'

Verantwoordelijkheid

Ook de andere deelnemers konden benoemen wat zij graag in de landbouwvisie terug zouden zien. Daarbij kwamen ook zaken aan bod die volgens Mans niet alleen de verantwoordelijkheid zijn van de landbouwsector. Zaken als natuurbeheer en verkeersveiligheid, waar de landbouw wel een steentje aan kan bijdragen, maar waar de hele samenleving de schouders onder moet zetten. 'Over het algemeen was er wel breed draagvlak bij de andere partijen', zegt Mans.

Aan de hand van de inbreng van de deelnemende partijen maakt de gemeente een conceptstartdocument. Dit wordt op maandag 21 oktober voor reactie aan de deelnemers van de overleggen beschikbaar gesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer