Luisteren+naar+boeren+op+%27Doe+mee%2Ddag%27
Nieuws
© Eigen foto

Luisteren naar boeren op 'Doe mee-dag'

Boeren en vertegenwoordigers van overheden en NGO's kwamen afgelopen vrijdag in Haaksbergen samen voor een 'Doe mee-dag' op de boerderij van melkveehouder Heleen Lansink-Marissen.

Lansink organiseerde de dag samen met melkveehouder Suzanne Ruesink uit Aalten. De boerinnen zijn het naar eigen zeggen zat dat er voortdurend over landbouw wordt gepraat en maar weinig met boeren zelf.

Wie waren de deelnemers aan de Doe meeg-dag?

'Er waren ruim vijftig mensen. Boeren en boerinnen, deelnemers aan het innovatielab voor de oogst van morgen en diverse vertegenwoordigers van coöperaties, ngo's, gemeenten en provincies. En ik mis er vast nog een aantal. Het was een mooi divers gezelschap, met praters en doeners.'

Wat hebben jullie gedaan?

'We hebben tijdens verschillende sessies en in verschillende samenstellingen met elkaar gesproken, maar vooral ook naar elkaar geluisterd. Daarbij was het de opdracht om empatisch te luisteren door bijvoorbeeld vooroordelen te parkeren en te proberen je in de andere persoon te verplaatsen. Voor boeren was het best lastig, omdat ze ook zelf hun verhaal moesten doen. Het is een ander soort samenzijn dan ze gewend zijn. De boeren waren onder de indruk van het respect dat ze ontvingen.'

Deelnemers luisteren naar elkaars verhaal.
Deelnemers luisteren naar elkaars verhaal. © Eigen foto


Hoe kijkt u terug op de praktijkdag?

'Heel goed. We hebben na afloop leuke reacties gehad van de deelnemers, ook in de dagen erna nog. Ik hoop dat we dit vaker kunnen organiseren. We willen met dit soort initiatieven een verandering in mindset bereiken. De niet-boeren onder de deelnemers waren onder de indruk van de hoeveelheid opgaven die bij de boer op het bordje ligt. Daar staat men vaak niet bij stil. Als agrarische sector moeten we veel meer samen doen met bijvoorbeeld natuurorganisaties. We delen allemaal dezelfde liefde voor natuur, dier en ruimte. De buitenwacht zet natuur en boeren te vaak tegenover elkaar, terwijl er meer overeenkomsten zijn dan we denken.'

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer