Wroetvarkensconcept is drijfveer van Jansen

René Jansen uit Sint Anthonis begon zich in 2015 te oriënteren op conceptproductie met zijn driehonderd zeugen. Na het bezoek aan een Wroetvarkensbedrijf ging hij overstag. Nu voegt Jansen meerwaarde toe en wil hij vooruit.

Wroetvarkensconcept+is+drijfveer+van+Jansen
© De Snuitgeverij

Het zeugenbedrijf van René Jansen in Sint Anthonis ligt verscholen achter het groen langs de weg naar Boxmeer. Naast de inrit wijst een bord passanten op de verkoop van zonnebloemen. In het tuinhuisje met zijn koopwaar vertelt René Jansen dat de opbrengst bestemd is voor stichting Energy4All. 'Een neefje verliezen aan een stofwisselingsziekte hakt erin.'

Door een zomerbui loopt de vijftigjarige Brabander naar het woonhuis. De rode bedrijfswagen op het beklinkerde erf verraadt dat hij geen traditionele zeugenhouder is. Op de auto prijkt het logo van het Wroetvarken. 'De vergunning om meer zeugen te houden, lag er. Maar extra financiering aantrekken om meer van hetzelfde te produceren zonder iets te verdienen, zag ik niet zitten', zegt Jansen.

Voldoening

'Na een tip van mijn handelaar, een bedrijfsbezoek en het horen van de visie van het ketencollectief was ik binnen 24 uur om. In 2017 ben ik begonnen met het produceren van Wroetbiggen. Ik vind voldoening in het waarde toevoegen in een speciale varkensvleesproductieketen voor zelfstandige slagers in Nederland. Wij leveren een onderscheidende kwaliteit en een eerlijk verhaal.'

Ik geloof echt in samen varkensvlees produceren voor bewuste consumenten

René Jansen, varkenshouder in Sint Anthonis

De keuze voor het Wroetvarkensconcept zette het een en ander in beweging. Als Wroetvarkenshouder vertelt Jansen bijvoorbeeld af en toe bij een slager zijn verhaal en praat hij met diens klanten. 'Ik vind die interacties erg mooi.'

Grote stap

Het afscheid nemen van zijn vaste voerleverancier vond de ondernemer een grote stap. 'Alle deelnemende varkensbedrijven verstrekken droogvoeders aan hun dieren en betrekken die gmo-vrije diervoeders bij één leverancier. Logisch, want om slagers altijd te voorzien van vlees van uniforme kwaliteit, is standaardisering noodzakelijk. Dus ook de zeugengenetica en die van de eindbeer is gelijkgetrokken', licht hij toe. 'Ik conformeer me daaraan omdat ik geloof in het samen produceren van gewaardeerd varkensvlees voor bewust kopende consumenten.'

Eind dit jaar zijn al zijn Topigs 20-zeugen vervangen door TN 50-zeugen. De eindbeer is al sinds de start een speciaal voor het Wroetvarken geselecteerde TN Tempo. 'De rustige en melkrijke zeug geeft robuuste biggen. Deze gedijen prima in grote groepen en kunnen goed omgaan met iets meer wisselende omstandigheden in strooiselstallen. Wel is het nu een minder bonte verzameling in mijn stallen dan toen ik nog Piétrain-biggen produceerde.'

Beter Leven-keurmerk

Wat niet voor Jansen is veranderd, is het voldoen aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Zijn bedrijf had hij eerder al één ster waardig gemaakt. 'Om voldoende ruimte voor mijn biggen te hebben, ben ik iets teruggegaan in het aantal te houden zeugen.'

Ook de afnemer van zijn biggen is dezelfde gebleven. 'Die heeft een strooiselstal en een traditionele vleesvarkensstal. Samen vormen we een gesloten unit, maar elke keer als ik daarheen ga voor overleg, herken ik mijn eigen biggen op het strooiselsysteem niet meer terug. Door de extra beweging zijn hun spieren veel beter ontwikkeld. Jammer genoeg behoudt slechts een deel van mijn biggen het predicaat Wroetvarken tot aan de slachthaak.'

Heikel punt

Daarmee snijdt Jansen meteen een heikel punt aan. Het ontwikkelen van het Wroetvarkensconcept in Nederland verloopt stroever dan gewenst door knellende landelijke regelgeving. Zelf moet de ondernemer ook inspelen op de per 2022 aangescherpte Brabantse ammoniakregels.

'Een luchtwasser erbij plaatsen past mij niet. Ik wil de verouderde opfokstal vervangen door een te ontwikkelen variant van strooiselhokken voor grote groepen biggen. Dat stimuleert de spierontwikkeling en de overgang naar de Wroetstal voor vleesvarkens verloopt soepeler. Bovendien is de vaste mest uit het strooiselsysteem waardevoller en duurzamer omdat de bodemgezondheid ermee is te verbeteren. Het past in kringlooplandbouw en ons streven naar biodiversiteit.'

Toekomst

Jansen zit boordevol plannen en bruist van de energie om zijn familiebedrijf een toekomst te geven. Dat zijn Wroetzeugen ooit vrijloop in de kraamstal zullen krijgen, is geen vraag voor hem. Maar wel wanneer en hoe. 'Het concept blijft zich ontwikkelen om zich voortdurend te onderscheiden. Als ik een paar jaar geleden het Wroetvarken niet tegen het lijf was gelopen, was ik nu misschien ook wel bezig met stoppen. Ik heb geen opvolger.'

Na het keukentafelgesprek zegt Jansen stalbezoeken te minimaliseren vanwege de dierziektedreiging zoals van Afrikaanse varkenspest. 'We doen een rondje over het erf en natuurlijk mag er een mooie Wroetbig op de foto.'

Wroetvarkenspionier in Noord-Brabant
René Jansen uit Sint Anthonis is een van de dertien Wroetvarkenshouders in Nederland. Hij houdt driehonderd zeugen in een tweewekensysteem en hij heeft 10 hectare met mais en suikerbieten. Per zeug per jaar speent hij rond de dertig biggen. Deze zijn gevaccineerd tegen circo en mycoplasma en gaan naar een vaste afnemer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer