Stapelaar verwerkt 250 balen per uur

Loonbedrijf Boven in het Groningse Finsterwolde is tevreden over de proef met een balenstapelaar uit Spanje. Met zo’n 250 strobalen per uur is de capaciteit van het laden flink omhoog gegaan.

De Arcusin ForStack is in Spanje ontwikkeld en is een machine die drie balen kan stapelen. De machine kan met gemak twee grootpakpersen bijhouden. Importeur Ad de Bruijn kijkt tevreden toe hoe snel en soepel de balen op het Groningse land worden verzameld. ‘ Naast de capaciteit is het grote voordeel van deze machine dat de stapelaar op gewone landbouwbanden rijdt en met een eigen gewicht van 2600 kilo weinig schade kan veroorzaken op het perceel. ‘

Langer op proef

In eerste instantie zou de Arcusin ForStack slechts voor enkele dagen op proef worden ingezet tijdens de oogst. Maar Ad de Bruijn besloot al vrij snel om de machine bij Loonbedrijf Boven te laten staan. ‘Je moet een chauffeur de tijd geven om de machine te leren kennen. En daarnaast heb je bij een ééndaagse demonstratie altijd te maken met het weer of een geschikt perceel dat voorhanden moet zijn. Nu heeft het loonbedrijf de hele oogst de machine kunnen inzetten.’

Tevreden loonwerker

Arnold Boven is tevreden over de nieuwe stapelaar. ‘Het is een vrij eenvoudige machine die kwalitatief goed in elkaar zit en gebruiksvriendelijk is. Waarom we ze nog niet meer zien in Nederland, dat weet ik niet. Maar onze ervaringen zijn erg positief. Dus ik denk wel dat wij overgaan tot aanschaf van deze machine.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  80 %
Meer weer