Boer toont mestbeluchtingssysteem

De melkveestal van Maatschap Kroodsma was nodig aan een verbouwing toe. De stal was te vol en de melkinstallatie moest nodig worden vervangen. Daarnaast was de mestopslag niet toereikend voor de wintermaanden. Daarom besloot de familie Kroodsma om de stal goed aan te pakken en de gehele stalinrichting te vernieuwen.'

Hans Kroodsma kijkt tevreden naar de uitbouw van de melkveestal. ‘We hebben hem met 15 meter verlengd en een ondergrondse mestopslag van 2500 vierkante meter aangelegd. Alle 222 melkkoeien hebben nu een ruime ligbox met een dikke matras. En ze worden gemolken door vier melkrobots. Daarover hebben we lang nagedacht maar uiteindelijk is dit een goede keuze geweest. Ik krijg de indruk dat de koeien er blij mee zijn. En mij scheelt het zo’n 3 a 4 uur melken per dag.'

Betere mestmix

In de mestopslag zit een mestbeluchtingssysteem waardoor in de mest meer stikstof vrijkomt. Daarnaast wordt volgens Hans Kroodsma de mest altijd goed gemixt. ‘We hadden dit systeem gezien bij een collega veehouder en die had er goede resultaten mee. Met betere gehaltes in de mest.

Het alternatief zou zijn geweest om hier een slalomsysteem in de mestkelder te maken. Maar aangezien de kelder 2,5 meter diep is, leek ons dat systeem minder geschikt.’ De nieuwe stal is te bekijken op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus. De vrijdag is speciaal bestemd voor collega melkveehouders. Het adres van Mts Kroodsma is Fjellingsreed 8 in Engwierum.

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer