Zelfrijdende Deense haspel rolt slang op

De Agrometer XLE 125 is een bijzondere beregeningshaspel en de eerste in zijn soort in Nederland. De haspel is zelfrijdend en volgt de uitgelegde slang, ook als deze in een bocht is neergelegd.

Zelfrijdende+Deense+haspel+rolt+slang+op
© Koos van der Spek

'De beregeningshaspel heeft een slang met een lengte van 800 meter en dat is in de Veenkoloniën snel nodig', zegt akkerbouwer Harmannus Begeman uit Nieuwe Pekela. 'Omdat je bij het klaarzetten van de haspel de slang niet over de grond hoeft te slepen, heb je een minder zware trekker nodig.'

De spuitlans zit vast aan de haspel. De slang op de haspel heeft een buitendiameter van 125 millimeter. 'Omdat je bij het klaarzetten van de haspel niet zwaar aan de slang hoeft te trekken, heb je een minder grote slangdikte nodig. De inwendige diameter blijft daardoor groter', legt Begeman uit.

Demodag

De Agrometer XLE 125 is gekocht via Heeres Mechanisatie in Nieuwe Pekela. Jan Ludolf Heeres heeft de haspel bij Begeman in bedrijf gesteld. Eind vorige week hield het mechanisatiebedrijf uit Oost-Groningen een demodag.

De Agrometer XLE 125 is geïmporteerd uit Denemarken. Het feit dat de haspel zelfrijdend is, heeft een bijkomend voordeel. Als de bron of watergang wat verder weg is, hoeft de teler niet met pijpen of slangen naar de haspel te werken. De haspel werkt bij de pomp met een druk van 9 bar. Bij een nozzle van 30 millimeter blijft bij de spuitlans een druk over van ongeveer 4 à 4,5 bar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer