Camera+voorspelt+groei+appel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Camera voorspelt groei appel

Het is Japanse onderzoekers gelukt om tijdens de teelt de groei van appels te monitoren. Dit kan telers helpen bij het inzetten van ondersteunende maatregelen.

Dat meldt Sciencedirect. De onderzoekers Hirokazu Genno en Kazuki Kobayashi van de universiteit van Nagano ontwikkelden een speciale camera, die twee jaar lang, in 2016 en 2017, foto's maakte van een appelboom.

Vervolgens werd in ieder beeld de diameter van de appels gemeten en de gemiddelde diameter op dat moment berekend. Op basis hiervan werd de groei van de appels berekend.

Index

Tegelijkertijd met deze bijzondere, high-definition camera draaide een andere camera mee, de zichtbaar licht-camera. Die legde de kleur van het blad vast. Op basis daarvan berekenden de onderzoekers de groenblauwe vegetatie-index (gbvi).

Door deze index te combineren met de appelgroei en gegevens over zonneduur, temperatuur en neerslag konden de onderzoekers groeicurves maken. Hieruit kwam naar voren dat het maximale gbvi-bladoppervlak een link had met de appelgroei.

Door dit mee te nemen in de berekeningen, verwachten de onderzoekers dat met een high-definition veldbewakingscamera een automatisch appelgroeimonitoringssysteem is te ontwikkelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer