Zonnepaneel+op+kasdek+loont+amper
Nieuws
© VidiPhoto

Zonnepaneel op kasdek loont amper

Het gebruik van transparante zonnepanelen op het kasdek is maar beperkt mogelijk, meldt Kas als Energiebron na onderzoek van Inno-Agro. Benutting op technische - en verwerkingsruimtes, corridors en verkoopbuffers is wel haalbaar.

De toepassing van (transparante) zonnepanelen op kasdekken moet waarde toevoegen aan het bedrijf, stelt Kas als Energiebron. 'Als het alleen om het opwekken van duurzame energie gaat, zal eerst het dak van de schuur worden voorzien van reguliere zonnepanelen, waarna technische ruimtes en corridors volgen.'

Zonnepanelen boven een verkoopbuffer, sorteersysteem of verwerkingsruimte kunnen wel waarde toevoegen. Behalve licht wordt warmte buiten gehouden, waarmee een teler de investering in een schermdoek of buitenscherm kan uitsparen.

Flexibele panelen

Zonnepanelen in het dek hebben het nadeel dat de flexibiliteit in lichttransmissie ontbreekt dat een scherm wel geeft. Dit bemoeilijkt de teelt in de winter. Bovendien zijn transparante panelen relatief duur en hebben zij verhoudingsgewijs een laag rendement. Ze zijn nog niet concurrerend, concluderen de onderzoekers, die wel voorzien dat flexibele panelen de meeste kans van slagen hebben.

Flexibele panelen zijn licht van gewicht, op maat bestelbaar, achteraf eenvoudig op te plakken en hebben een behoorlijk gunstige prijs/kilowattuur-verhouding. Naast op het kasdek kunnen ze onder andere ook op warmteopslagtanks en sandwichpanelen worden geplakt.

Vervolgonderzoek

Op het onderzoek komt nog een vervolg. In dit project meet Wageningen University & Research businessunit Glastuinbouw een aantal materialen door op lichtdoorlatendheid en isolatiewaarde. Op basis van deze metingen worden de effecten op productie, energieverbruik en -opbrengst voor een aantal gewassen bepaald.

Het onderzoek is gefinancierd vanuit Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer