Teff+Cereal+Store+uit+Hooghalen+gedecertificeerd
Nieuws
© Eigen Foto

Teff Cereal Store uit Hooghalen gedecertificeerd

Skal Biocontrole heeft op 11 juni 2019 het bio-certificaat van Teff Cereal Store uit Hooghalen, Drenthe, ingetrokken en heeft Skal de aanwezige partijen biologische teff gedecertificeerd.

Het bedrijf kan onvoldoende aantonen dat als biologisch verkochte teff inderdaad biologisch is, meldt Skal Biocontrole. De stichting is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland.

Naar aanleiding van meldingen uit 2018 van controleorganisaties uit Duitsland en Frankrijk over residuen van pesticiden in biologische teff 2018 is Skal een onderzoek gestart bij Teff Cereal Store. De gehele voorraad biologische teff is bemonsterd en op basis van de analyse-uitslagen op pesticiden geblokkeerd.

Om de oorzaak van de aanwezigheid van de pesticiden te kunnen verklaren, is onderzoek gedaan naar de herkomst van de partijen. Tracering van partijen bleek onvoldoende mogelijk te zijn en ook was de administratie niet op orde. Het is komen vast te staan dat er meer biologische teff is verkocht dan ingekocht.

Deze constatering leidt tot het ernstige vermoeden dat het bedrijf gangbare teff heeft verkocht als biologisch of heeft vermengd met biologische teff. De geblokkeerde partijen teff zijn gedecertificeerd en het bio-certificaat is ingetrokken.

Afwijking corrigeren

Traceerbaarheid van biologische producten en scheiding van biologische en gangbare producten, zijn belangrijke onderdelen waar bedrijven aan moeten voldoen. Bio-ondernemers moeten elke afwijking zo snel mogelijk aantoonbaar corrigeren, binnen de door Skal gestelde periode.

Het intrekken van certificatie doet Skal alleen bij kritieke afwijkingen. Publicatie van een decertificatie vindt pas plaats nadat het decertificatiebesluit onherroepelijk is geworden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer