Skal+moet+sanctiesysteem+aanscherpen
Nieuws
© Dirk Hol

Skal moet sanctiesysteem aanscherpen

Skal Biocontrole moet als toezichthouder op de biologische sector het sanctiesysteem aanscherpen. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten gemeld.

Aanleiding hiervoor is het bericht dat Skal de afgelopen twee jaar bij 10 procent van de gecontroleerde ondernemers overtredingen zou hebben vastgesteld. Schouten heeft Skal gevraagd een plan van aanpak op te stellen om het sanctiesysteem aan te scherpen.

Lees ook: 'Tien procent biologische boeren leeft niet alle regels na'

'Ik vind dat Skal in het bijzonder moet kijken naar de zwaarte van de sancties en de hersteltermijnen voor ondernemers die herhaaldelijk de fout ingaan en te lang dralen met het verbeteren van de situatie op hun bedrijf', stelt de minister.

Overtredingen

Schouten maakte haar oproep aan Skal wereldkundig in antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders. Die stelde de vragen naar aanleiding van de overtredingen bij gecontroleerde bio-ondernemers. De overtredingen variëren van geen weidegang geven aan koeien, tot het gebruik van niet toegestane meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Ook werden producten onterecht verkocht als biologisch.

Lodders verwees bij haar vragen naar een evaluatie van de werkzaamheden van Skal die vorig jaar verscheen. Daarin kondigde Skal al aan het sanctiemodel aan te passen. Schouten vind de evaluatie van Skal 'over het algemeen nog steeds positief'.

Interventiebeleid

'Wel onderstreept de berichtgeving het belang van de aanbeveling uit het evaluatierapport dat het interventiebeleid verder moet worden ontwikkeld door middel van het beter benutten van de beschikbare handhavings- en sanctiemogelijkheden', geeft Schouten aan.

Supermarkten dragen ook verantwoordelijkheid om een keurmerk betrouwbaar te laten zijn, vindt ze. 'Detaillisten mogen zich niet schuldig maken aan misleiding. In die zin hebben supermarkten een eigen verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat de producten terecht als biologisch worden verkocht. Vermenging van biologische en niet-biologische producten bij verkoop moet daarom worden voorkomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  27° / 18°
  80 %
 • Zondag
  27° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer